Színek a lakberendezésben

2010. 03. 22. | | lakberendezés

Egy sorozatot szeretnék most elindítani, amelyben a színekről fogok írni, azon belül is a színek használatáról a lakberendezésben. Nagyon izgalmas és átfogó téma ez, ezért is választottam a sorozat formát, amelynek az első részét olvashatjátok most. Megpróbálom majd felölelni a teljes palettát, az egyszerű fehér szobáktól a visszafogott színű tereken át a intenzív tónusokban játszó enteriőrökig. Ebben a részben a színekről általánosságban fogok írni, a következőkben pedig enteriőröket szeretnék elemezni elsősorban a színek szempontjából.

A színek hatása

A színek mindannyiunkra hatnak. Megnyugtatnak, idegesítenek, felpezsdítenek, vidámmá tesznek. A körülöttünk lévő környezet a színek és a textúrák hatására kel életre és válik élhető enteriőrré. Gondoljatok bele, hogy nem is olyan régen még nem volt színes tévé, nem vásárolhattunk ennyi színes magazint, és a falfestékek között sem voltak élénk színek. Én még emlékszem arra, amikor kisgyerekkoromban eleinte fekete-fehér tévét néztünk. Képzeljétek el, milyen lenne, ha a híradó, az esti film és a reklámok is fekete-fehérben mennének. Mintha egy érzékünk nem működne, mintha a világ fakó lenne. De ma már szerencsére természetes, hogy ezerféle szín vesz körül minket nap mint nap. De az, hogy ezek a színek milyen hatással vannak ránk, már nem ennyire egyértelmű. Mindannyian más módon érzékeljük a színeket, ráadásul számtalan külső tényező is – a világítás, a környezet hatása – befolyásolja azt, hogy egy színt milyennek látunk. Hiszen nincs két ember, aki ugyanolyannak látna egy azonos színárnyalatot.

Mivel az otthonunk színeit nem tudjuk olyan gyorsan megváltoztatni, cserélgetni, mint a ruhatárunk darabjait, ezért a körültekintő színválasztás nagyon fontos. A legmegfelelőbb színkombinációk megtalálásához pontosan ismerni kell az enteriőr lakójának életstílusát és ízlését. Nem árt tudni, hogy mi a kedvenc színe, és van-e olyan szín, amitől kirázza a hideg. Fontos, hogy olyan színeket és mintákat használjunk, amelyet a megrendelő a sajátjának érez és “együtt tud vele élni”. Egy jól megválasztott szín hatalmas változást idézhet elő egy belső térben. Manapság a modern technológiáknak és alapanyagoknak köszönhetően a lehetőségek korlátlanok, ezért a színek okos megválasztásával bármilyen ötletet meg lehet valósítani akár modern, akár hagyományos stílusú az enteriőr.

A lakberendezés egyik legfontosabb szempontja a megfelelő hangulat megteremtése, hogy olyan enteriőröket alakítsunk ki, amelyben a tulajdonos jól érzi magát. A színekkel, a mintákkal és a világítással komoly változást lehet előidézni a lakás különböző helyiségeiben, a feladat csupán az, hogy ezeket az elemeket harmonikusan és megfelelő arányban használjuk.

Milyen érzetet keltenek a színek?

Bizonyos színek igen erős érzelmi reakciót képesek kiváltani, a fény okos használatával pedig fokozni vagy csökkenteni lehet ezt a hatást. A különböző színcsoportok különféle érzelmeket ébresztenek bennünk. Nézzük, milyeneket.

A sárgák a napsütést, a nyarat idézik, vidámak és szívélyesek. A szakemberek szerint a sárga árnyalatok serkentik az agy működését. A sárga jól passzol a zöldekhez és a narancshoz. Kiegészítő (komplementer) színe a lila. Ezúton szeretnék mindenkit megkérni, hogy tartózkodjon a nappali falának napsárgára festésétől, mert már nem divat. Ha mégis a sárga a kedvenc, inkább a kiegészítőkön használjuk.

A narancs árnyalatai kreativitásra ösztönöznek, meleg, barátságos enteriőrt tudunk kialakítani velük. A lágy narancs színek nagyon meleg hatásúak, de a sötétebb árnyalatokkal vigyázni kell, mert nyomasztóvá teheti a teret.

A vörösek szenvedélyesek, merészek és intimek. Használhatjuk bátran a nappaliban, akár a falra is. A vörös minden árnyalata párosítható egymással. Kiegészítő színe a zöld, hatásos enteriőrt alkothatunk e két szín helyes arányait felhasználva.

A rózsaszínek élénkek, vidámak, pozitív és nőies hangulatot árasztanak. Ideális egy kislány szobájának dekorálására, vagy kísérő színként szürkék-feketék mellé. A rózsaszínek árnyalatai is remekül passzolnak egymáshoz.

A nők által szexinek vélt liláktól a férfiak általában írtóznak, pedig serkentően hatnak ránk. Hűvösebb árnyalataik inkább lehűtenek és spiritualitásra hangolnak. Szelídebb árnyalatai jól párosíthatók finom zöldekkel. Vörösbe hajló árnyalatai nagyon jól mutatnak rózsaszínnel. Szép lehet egy hálószobában vagy kiegészítő színként a nappaliban is.

A kék az eget és a vizet idézi. A tiszta gondolatokkal és a nyugodt, meditatív környezettel hozzák kapcsolatba. A különböző kékek jó illenek egymáshoz, de a kék egyes árnyalatai a zölddel is jól mutatnak. A kék kiegészítő színe a narancssárga.

A zöldek a természetet képviselik, egyaránt hathatnak megnyugtatóan és felfrissítően ránk. A mi első lakásunk csöpp vécéjének falait méregzöldre festettük, bár elsőre meglepő volt, de végül mindenkinek nagyon tetszett, aki látta (nem részletezem, miért). A zöld különböző árnyalatai is remekül illenek egymáshoz.

A fehér visszaveri a fényt, az ártatlanság, a tisztaság, a remény és az öröm színe. Felemeli a lelket és nyugodt eleganciát sugárzó környezetet teremt. Békés és pihentető terek kialakítására alkalmas. Manapság nagyon divatos tiszta fehér tereket létrehozni, amelyet csak a barnák és bézsek különböző árnyalatai egészítenek ki. A következő részben fogok majd példát mutatni rá.

A fekete a legsötétebb és a közhiedelemmel ellentétben pedig egyáltalán nem hideg, hanem meleg szín. A feketék használatától sokan félnek, pedig manapság már sokféle tapéta és csempe is készül ebben a színben. Kíváló háttér lehet világos bútorok, tárgyak hangsúlyozására. Ha a feketétől idegenkedünk, válasszunk inkább egy szürkés vagy antracit árnyalatot. Az úgynevezett színes szürke falakkal (szürkéhez valamilyen színt kevernek) nagyon elegáns tereket lehet létrehozni. Egy ideje a fekete-fehér újra divat az enteriőrtervezésben.

Folyt. köv.

2 hozzászólás

  1. […] Színek a lakberendezésben […]

  2. […] A megrendelő olyan lakást szeretett volna, amely egyben kiállítótérként is szolgál a hatvanas- és hetvenesévekbeli olasz design darabokból álló gyűjteményének. Ebben az ajtó nélküli loft térben a padlótól a falakon át a plafonig minden hófehér, a sötétebb tónusok csak a design bútorokon és kiegészítőkön jelennek meg. A fehér használata eleganciát és nyugalmat sugároz, ahogy erről már írtam a színekről szóló korábbi bejegyzésemben. […]