A Moroso Milánóban

2010. 04. 28. | | design

A Moroso szintén a milánói bútorvásáron mutatta be 2010-es kollekcióját és egy-két ráncfelvarrás utáni 2009-es darabját. Az új bútoraik érdekesek, de első ránézésre, nem a szépség jut róluk eszembe. Ez kissé zavar, ezért itt és most, utólag fogom értelmezni a Milánóban látottakat.

Az olasz Moroso cég 1952 óta tervez és gyárt kanapékat, karosszékeket és kiegészítőket olyan neves designerek közreműködésévél, mint Ron Arad, Carlo Colombo, Enrico Franzolini, Marc Newson, Toshiyuki Kita és Patricia Urquiola. A 2010-es kollekció egy hosszú párbeszéd eredménye, amelyben a világhírű designerek új design nyelveket kutattak, és kísérleteztek néhány szokatlan anyaggal is. A végeredmény egy változatos utazás a rendkívüli részletek között, amely egyben meghívás, hogy fedezzük fel a csomópontokat az ipari formatervezés új fogalmi térképén:

….Emlék a Silver Lake fotelben:

Szó se róla, elég furára sikerült, Patricia Urquiolától szokatlanul szögletes és szigorú.

Intimitás a Redondo kanapéban:

Ez már jobban passzol Urquiola stílusához. Remélem, érzitek az intimitást, a simogató kezek tulajdonosai érezték.

Életter a Klara karosszékben:

Nem olyan, mintha a hatvanas évekből maradt volna itt (vagy ott)? Még mindig Urquiolánál tartunk. Az “élettér” egy kissé retrós beütésű. Szívesen megkérdezném az illetékest, vajon miért?

Jólét a Wood Chair fotelben:

Igen, jól látjátok, fagolyókból van ez a fotel, illetve csak az ülőfelület borítása. Nekem egyből a fagolyós autósülésre szerelhető huzat jutott eszembe, gondoltam is egyből, hogy a Front Design még nem járt Kelet-Európában és nem ült Ladában. Vagy pont, hogy ültek és innen az inspiráció. Mindenesetre a képen belógó jobbodali láb tulajdonsa hangos “Wow” felkiálltással éljenezte a darabot, úgy látszik ő sem járt még errefelé és nem ült Budapesten taxiban. Nekem valahogy nem ez a darab szimbolizálja a jólétet.

Fenntarthatóság a Beth zsákfotelben:

A Beth fotel 100%-ban újrahasznosított anyagokból készül, tervezője Philippe Bestenheider. A huzata újrahasznosított gumiabroncsból, a töltete újrahasznosított, habosított PET palackokból van. Nagyon környezetbarát meg minden, viszont egyáltalán nem szép. De a “fenntarthatóságnak” maximálisan megfelel.

Ennyit az ipari formaterezés új fogalmi térképéről, most pedig jöjjön egy 2009-es újragondolt darab Patricia Urquiolától, a Rift szék:


Modern, színes és műanyag. Ennyit tudok mondani. 🙂