Light+Building 2010 kiállítás Frankfurtban

2010. 04. 19. | | design

Idén április 10. és 16. között rendezték meg a Light & Building világítástechnikai szakvásárt Frankfurtban, amely csak kétévente kerül megrendezésre. Egy napom volt arra, hogy a világ legnagyobb világítástechnikai seregszemléjének számomra érdekes kiállítóit végigjárjam és felfedezzem az újdonságokat. Elsősorban a design lámpák érdekeltek, az épületautomatizálás és egyéb világítástechnikával összefüggő elektronikai termékek amúgy sem hoznak lázba, úgyhogy ezeket kihagytam. A design lámpák három csarnokot is megtöltöttek, szóval volt elég látnivaló így is. Fotózni elméletileg nem lehetett, először a bejáratnál akarták leakasztani a vállamról a fényképezőgépet, de ezt sikerült kidumálni, aztán fotózás közben a biztonsági őrök tetten értek, és berakatták a ruhatárba a gépet. Ilyenkor jön jól egy kompakt minikamera, amely egy női táskában is elfér. Mondjuk nem nagyon értem, hogy manapság, amikor mobillal is lehet fotókat készíteni, miért kell erre ennyire ugrani.

A válság szerencsére nem volt érezhető a kiállítás színvonalán, sőt. Rengeteg ötletes és frappáns megoldás született és a standok is színvonalasak voltak. Az egyik design pavilonban a Messe Frankfurt szponzorálásának köszönhetően külön terület állt a fiatal lámpadesignerek rendelkezésre, ahol kiállíthatták a műveiket. Ezek közül nekem az alábbiak tetszettek a legjobban (a fotókat a tiltás ellenére én készítettem):

David Henrichs tervezte a 3Stars lámpát, amely egy műanyaglapból van kivágva.

Markus Becker tervezte ezt a Perelin névre hallgató lámpát, amely idén kapott red dot design díjat. Ez a lámpa elektrolumineszcens fóliából készül.

Ezen a lámpán egyből látszik, hogy egy nő tervezte. Nina Joan Schäfer a Fussilia nevet adta munkájának.

Az Orbiter lámpa egy cseh tervező, Lukas Giger munkája. A fényforrás a lámpatest lábában van, ahonnan felfelé világít, a felül lévő “tányér” pedig visszaveri a fényt, így szórt fény kapunk. A tányér mozgatható, ezáltal irányítható a fényforrás.

A papírból készülő Moonjelly lámpa red dot design díjat kapott 2009-ben. A lámpát a Limpalux designerei tervezték.

Itt a 21. század aromalámpája: O! Aroma and Color lámpa, a Designlab tervezőitől. A szilikon búra a tulajdonos hangulata szerint cserélhető: a sárga menta aromát, a narancssárga szantálfa aromát, a lila kardamom aromát, a fehér hintőpor illatú aromát tartalmaz.

Az Ikos lézervágott technológiával készül kétféle anyagból, rézből vagy porfestett alumíniumból. Az Ikos tervezője Sebastian Rust.

És most jöjjenek a kiállításról készített “paparazzi” fotóim, ezeket egy képgalériába rendeztem, mert túl sok lenne egyesével feltenni. Van köztük klasszikus, modern, és vicces lámpa is. Összességében nekem a young designerek munkája meggyőzőbb.

[nggallery id=5]

3 hozzászólás

  1. Banga Csaba szerint:

    Sziasztok!

    Mi is kint voltunk, mint egyedüli Klasszikus és modern lámpákat gyártó magyar cég a frankfurti kiállításon. Nagyon jók a tapasztalataink. Sajnálom, hogy a cikk szerzője nem talált ránk a sok lámpa közt.

    Üdv: Csaba

    Patinás Lámpa Kft

    • zaiviki szerint:

      Szia Csaba,

      sajnos az idő rövidsége miatt nem tudtam az összes csarnokot végignézni, ezért a design lámpákat választottam. De nagyon szívesen elmennék Hozzátok a bemutatóterembe. 😉

      Üdv,
      Viki

  2. Csaba szerint:

    Szia Viki,

    szeretettel várunk Pesten, a Bajza u. 62. szám alatt.Naponta 10-18-ig, és szombaton 10-13-ig itt vagyunk.

    Patinás Lámpa dolgozói:Csaba, Marika és Milica

    Üdv!