Tojásformájú bútorok Húsvétra

2010. 04. 02. | | lakberendezés

A tojás az élet és a teremtés szimbóluma. Ez az egyik legtökéletesebb forma, amelyet a természetben találhatunk, és egyben magában rejti a születés fogalmát. Húsvét alkalmából készítettem egy összeállítást olyan bútorokból, amelyeket a tojásforma ihletett.

Elsőként álljon itt a leghíresebb “tojás-bútor”, az Arne Jacobsen által tervezett Egg Chair, egyik személyes kedvencem. Ezt a széket Jacobsen 1958-ban tervezte és még ma is gyártja a Fritz Hansen. Mára már kultikus darabnak számít, szerintem gyönyörű.

A követkető Günther Thöny által tervezett LOMME tojáságy, amely fényterápiával, iPod-dokkolóval és masszázs funkcióval is felszerelt. Választhatunk, hogy a naplemente vagy a napfelkelte fényeit szeretnénk-e élvezni az ágyban pihenve. 2007-ben ez a termék Red Dot Design díjat kapott.

Henrik Thor-Larsent is megihlette a tojásforma, ezért 1968-ban elkészítette az Ovalia nevű fotelt, amely dizájnját tekintve tökéletesen illeszkedik az akkor divatos pop-art stílusba.

A Nuevo egy műrattan változattal rukkolt elő. Kültéren és beltéren egyaránt használható, bár szerintem inkább kültérre illik, mondjuk egy medence partjára.

De nemcsak ülőalkalmatosságok találhatók ebben a témában, hanem asztalok is, mint például a Benchmark Tojás lerakó asztalai, amelyeknek tervezője Russel Pinch.

És itt egy újabb asztal, amely inkább már a humor kategóriába sorolható, avagy a tükörtojás asztal.

A szaniter-ágazatot is megihlette a tojásforma, erre bizonyíték a Rexa Design darabja, amely az Egg Tub nevet kapta. Letisztult és modern design, praktikus könyv és újságtartóval, arra az esetre, ha valaki szeret sok időt a kádban tölteni. A bátyámnak ajánlom.

Ez pedig a lágytojás puff, szintén egy vicces darab. El tudom képzelni egy trendy ételbár berendezéseként. Sajnos nem tudom, kinek a nevéhez fűződik.

És végül egy mai 2003-as darab az spHaus-tól. Az Eero formáját is természetesen a tojás ihlette, tervezője Filippo Dell’Orto.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok mindenkinek!