A nappali világítása

2010. 07. 28. | | lakberendezés

A világítás megtervezésekor nemcsak arra a praktikus szempontra kell ügyelnünk, hogy mindenhová jusson elegendő fény, hanem arra is kell gondolnunk, hogy a világítással bizonyos részleteket, előnyös tulajdonságokat ki is lehet emelni. A világítás tervezését gyakorlatilag az építkezés elejénél el kell kezdeni. A körültekintően átgondolt tervezéssel elkerülhetők a bosszantó “de rossz itt a fény”  típusú felkiáltások.

A világítás helyettesíti a természetes fényt, hozzásegít, hogy biztonságosan végezhessük a dolgunkat, amikor kint besötétedik, kiemeli a díszítőelemeket, életre kelti a színeket és a textúrákat. A legszebben berendezett szoba is csak egy sötét lyuknak fog tűnni, ha pl. egyetlenegy mennyezeti fényforrás világítja meg, és a legdizájnosabbb lámpatest is használhatatlan, ha a fényénél nem tudunk olvasni. Tehát a funkcionális és az esztétikai szempontok egyaránt fontosak, és még egyszer mondom: már az elején tessék gondolni a világításra!

Ez az F-Sign one.LED állólámpája. Pofonegyszerű design Led fényforrással.

Ugyanezen lámpacsalád falikarja.

A lámpatestek és szerelvények kiválsztása nagyon fontos lépés. A végső döntés sokáig halogatható (pontosan, melyik lámpát vegyük meg), de mindenképpen tudnunk kell, hogy a nappali egyes részein milyen világításra lesz szükségünk. Általánosságban elmondható, hogy jó, ha van egy központi fényforrás a szobában, de nagy hangsúlyt kell fektetni a helyi- és hangulatvilágításokra is. A legjobb világítási megoldások rugalmasságot, a fény erősségének szabályozását és az energiatakarékosságot tartják szem előtt. A szoba meghittségét a jól eltalált világítás teremti meg. A nappaliban is célszerű egy központi fényforrást elhelyezni, ez lehet plafonlámpa vagy csillár, de lehet álmennyezetbe rejtett világítás is. Az egyes funkciókhoz (olvasás, tv-nézés, beszélgetés, kártyázás stb.) való helyi világításokat kell kialakítani, ezek lehetnek falikarok, állólámpák, rejtett világítások (pl. tv mögött). Ezen kívül irányított fényű lámpák elhelyezésével tudunk egy építészeti részletet vagy díszítőelemet kiemelni, pl. egy festményt. Egy ilyen fényforrásnak semmi más funkciója nincs, minthogy azt az egy fontos részletet megvilágítsa. És van még egy fontos elem: a hangulatfény, amelynek egyetlen célja a díszítés, hogy hangulatosabbá és intimebbé tegye a teret. Ilyen lámpák például a fel-le világító kis falikarok, a padlóba/falba süllyeszthető ledek vagy ledsorok stb.

Diszkréten félrecsúszott tölcsér formájú lámpabúra. Üde színfoltja lehet egy olyan nappalinak, ahol a gyerekek is vannak. A design a szlovén Bevk Perovic nevéhez fűződik, a lámpát a Vertigo Bird gyártja.

Ez a lámpa, a Polaron az egyik aktuális kedvencem. Háromféle változatban gyártják, teljesen falba süllyesztett, félig besüllyesztett és fali. Álmennyezetben nagyon jól néz ki, főleg ha többet is rakunk egymás mellé. A Kubus Design-ban megnézhetitek élőben.

Mostanában nagy divat a csillárszerű lámpákat jó hosszú zsinóron a plafonról leengedni. Ilyen beszélgetősarkoknál kifejeetten hangulatos és a port is könnyebben le lehet róla törölni.

Ennél az olvasósarokál elsősorban természetes fénynél lehet olvasni, mert az iszonyú belmagasságú plafonon lévő lámpa nem elég az olvasáshoz sötétedés után.

A világításhoz tartoznak még a villanykapcsolók is, amelyeknek a kinézete szintén nagyon fontos. Sokféle típus közül választhatunk, vannak olcsók és vannak drágábbak, vannak kevésbé jó minőségűek és a nagyon jó minőségű design kapcsolók is elérhetők a magyar piacon. Én nagyon szeretem a német Gira kapcsolók modern dizájnját és megbízhatóságát, az ő választékukban megtalálhatók olcsóbb és egyszerűbb kapcsolók, de vannak nagyon szép természetes anyagokból készült kapcsolókeretek is, üveg, fém, fa stb., ezek persze drágábbak. A Gira másik nagy előnye, hogy olyan kaputelefonja van, amely a kapcsolókeretekbe integrálható, ezzel egységessé válik a design a falon, tehát nyugodtan betehetjük a kaputelefon beléri egységet a nappaliba, hogy ne kelljen az előszobába kirohangálni, ha csöngetnek. De ez már egy következő bejegyzés témája…

A Gira kaputelefonja és kapcsolója. Jól látszik az egységes design. Ezen a képen a fekete üveg keret látható, amely egyszerűen gyönyörű. Élőben ITT tudjátok megnézni.