Dekoráljunk tökkel

2010. 11. 01. | | életmód

Igazából nem vagyok oda az angolszáz kultúrából hozzánk begyűrűző Halloween feelingért, de Mindenszentek alkalmából most mégis pár „tökös” enteriőrrel készültem Nektek, Kedves Olvasók. Mert szerintem szépek.

És, hogy miért pont tököt faragunk ilyenkor? Röviden: a gyertya fénye megvilágítja a kifaragott arcot, így az kísértetnek tűnik. A mécses a fény, azaz a sötétség elleni harc szimbóluma. A mulandóságé pedig a tök, amely gyorsan növekszik, viszont hamar megromlik.

A dolognak egyébként történelmi okai vannak, hosszú évszázadokkal ezelőtt kezdődött az egész. Eredetileg az ijesztő arcokat a pogány népek vájták ki a szellemek elűzésére, különösen Írországban volt ennek hagyománya. Minden október 31-én tartottak egy mulatságot, amely a nyár végét és az utolsó szüreti napokat jelezte. Ezt a napot tekintették fordulópontnak, mert ekkor érkezik el a „sötétség időszaka”. Az ajtókat résnyire nyitva hagyták, hogy a szellemek szabadon kóborolhassanak. Az ősi kelták gyakran gyújtottak óriási máglyát a fenyegető veszély elleni küzdelemben, hogy megvédjék magukat a gonosz szellemektől. Később ezek a tüzek már nem voltak ilyen óriásiak, és máglyák helyett a lángok bekerültek a tök belsejébe, így olcsó és biztonságos fészekből védték gazdáikat. Mert a kivájt, ijesztő arcokkal remekül lehet védekezni az ártó szellemek ellen. A Halloweent az ír bevándorlók tették nemzeti ünneppé Amerikában, na de ezen nem is csodálkozunk.

A tököt nemcsak faragni lehet, hanem festeni is. Az alábbiakban pár inspirációs ötletet gyűjtöttem össze ennek bemutatására.

forrás: sweet paul

forrás: kordoline