Inspirációk a téli erdőből

2011. 01. 16. | | lakberendezés

A mai enyhe tavaszias napon lesétáltunk a lányommal a Duna-partra, ahol készítettem pár fotót. Nagyon szépek voltak a fények, ahogy a kopasz téli fák ágai között átsütött a nap. Ekkor jött az ötlet, hogy indítok egy sorozatot, amelyben bemutatom, hogyan inspirálhat a természet és a körülöttünk lévő környezet egy-egy enteriőr megalkotásakor. Felhasználhatjuk a színeket és a formákat egyaránt. Tudjátok, a legjobb ötletek mindig az utcán hevernek. Nemhiába merítenek a legnagyobb dizájnerek is a természet formáiból és színeiből.

Az alábbi fotót vettem alapul és ebből kiindulva kerestem olyan enteriőröket, amelyek hasonló színvilágúak. A színsorozatok összeállításakor az alapszíneket minden esetben az eredeti képből vettem. Található benne végtelen sok barna, elég sokféle kék, van fehér, szürke és még fekete is.

Lakberendezőként nekem nagyon fontos, hogy a funkcionális tervezés után összeálljanak a fejemben az alapszínek, amit a stílus kialakításakor használni fogok. A legfontosabb alapok: a padló, a fal, a bútorok és a textilek színei, de lehet hangsúlyos egy-egy kiegészítő is, mint az alábbi képen az étkezőasztal fölé lógó lámpa.

Ebben az esetben a tervező a maszatos kék falhoz világos fa padlót választott, sötétbarna (majdnem fekete) bútorokkal és az egészet egy fényes fekete lámpabúrával koronázta. Igazán harmonikus így együtt, nem?

A következő példában is a fal kapta a kék színt, a bútor a feketét, a padló a sötétbarnát, de kiegészítőként a fehér jelenik meg, amitől az egész sokkal hűvösebb hatású lett. A képek rendezetlen felhelyezésétől a hűvös színek ellenére mégis kedvessé vált a tér.

És a színek is szépek így együtt.

Ennél a példánál a kékes-szürke fal csupa melegebb árnyalatot kíván, ezért is használtak egy meleg barnát és egy halvány sárgát, amitől kellemes lett az összhang. A téli színek alkalmazása mellett a régi bútorok használatától lett élhető ez a tér.

A szoba alapszínei:

Az itt látható példa nagyon letisztult gondolkodásra vall, bevallom, ez áll hozzám a legközelebb. Vesszen az összes macis-nyuszis-micimackós tapéta és dekorcsík, amivel a gyerekek ízlését csak rombolni lehet! 🙂 De vissza ehhez a képhez, egyszerű a képlet: pasztell kék fal, meleg barna padló, fehér és sötétbarna bútorok. Tökéletes.

A gyerekszobában használt színek:

Ezt a teret is a klasszkus téli színekkel öltöztették fel. A falburkolatot és az ablakfülkét kékre festették, a bútor sötétbarna, a textilek drappok, barnásak, kékek. De lássuk be, kellet bele egy kis fehér is, hogy ne legyen döglött az egész.

Az enteriőr színei fehér nélkül (kicsit döglötten):

Végül jöjjön egy “csendélet” téli színekre hangolva. Klassz, nem?

A felhasznált színek:

Végszóként csak annyit, hogy a kékek és barnák együtt alkalmazása nagyon gyakori a lakberendezésben, annak ellenére, hogy hűvös hatása van. A hűvösnek persze mindig van egy kis elegáns beütése is, amit jó tudni. A fenti példákon keresztül remélem, sikerült bemutatnom, hogy a téli erdő színeinek felhasználásakor más és más hangulatot lehet elérni attól függően, hogy a színeket hogyan válogatjuk össze és milyen arányban használjuk.

(Fotók: innen, innen, innen, innen, innen és saját)