Ötletfarm pályázat

2011. 01. 22. | | lakberendezés

A Republic Group reklámügynökség tavaly novemberben hirdette meg az Ötletfarm című pályázatát, amelyen az ügynökség irodáinak belsőépítészeti terveit kellett elkészíteni. Én is indultam a pályázaton barátnőmmel és egyben kolléganőmmel, Szedlacsek Erzsébettel. A 132 pályamunka közül bejutottunk a legjobb ötbe, kemény küzdelem után azonban mégsem mi lettünk az elsők.

Az Ötletfarm a kiírók szerint egy hely, ahol a friss gondolatok születnek. Ahol semmi nem árnyékolja le a kreativitást és szárnyalhatnak az ötletek. Ahol elfér a láb, és elférnek a gondolatok. Ahol a kellemes közösségi terek segítenek a friss ötleteket megtermelni. Ahol mindenek megvan a helye: a munkának, az ötletelésnek, az együtt­létnek és a relaxálásnak is. Egy inspiráló farm a város közepén: természetes anyagok és környezetba­rát működés. Legyen egy olyan környezet, amely vidéki természetességet visz a városba, felhasználva azokat az újító ötleteket és anyagokat, amelyekkel egy iroda valóban eco-friendly lehet. (forrás: pályázati kiírás)

Na, hát röviden ez volt a feladvány. Mivel “előző életemben” nyolc évig toltam a szekeret különböző reklámügynökségeknél, úgy gondoltam testhezálló a feladat.

A koncepciónk a kiírásnak megfelelően a FARM szóra és annak jelentésére épült. Elképzeltük, hogy egy farmon mit találnánk és megpróbáltuk ezt lefordítani egy modern, városi nyelvre az igényeknek megfelelően. A tervek szerint az irodában használt bútorok és egyéb kiegészítők egyedi tervezésűek. Anyaguk újrahasznosított raklapokból, régi deszkákból, rozsdás lemezekből, fémvödrökből stb. készültek volna, természetesen a mai korszerű felületkezelési eljárásokkal. Ezzel szerettünk volna új életet adni az értéktelennek tűnő régi kacatoknak, lomoknak és egyben erősíteni az eco-frendly vonalat. A bútorok alá tájépítészeti műfüvet tettünk, a falakra pedig fotóprinteket különböző felnagyított természeti motívumokkal.

A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetés e hét csütörtökön, január 20-án volt, ahol két zsűritag, Osvárt Judit és Martinkó József méltatták a legjobb öt pályázatot, köztünk a miénket is. Külön jólesett, amikor Judit azt mondta a mi tervünkre, hogy ez volt az ő személyes kedvence, mert ötletes és “fillérekből” megvalósítható, szemben a többi tervvel, amelyek jóval költségesebbek. Ugyanis a költséghatékonyság is szempont volt az értékelésnél. Továbbá elhangzott, hogy a mi tervünkön látszik, hogy olyanok készítették, akik nap, mint nap ezt csinálják, mert a rendelkezésre álló térben a funkciók felosztása hibátlan volt. Ezen a ponton kezdtem reménykedni, hogy miénk a győzelem, és igazából ez végig kitartott, mert a másik négy terv mind kapott negatív kritikát is, csak a miénk nem. Végül azonban kiderült, hogy a győztes páros Spitzmüller Kata és Törőcsik Ambrus lett. Ezúton szeretnék nekik mégegyszer gratulálni. Az ő nyereményük egymillió forint és az, hogy megvalósíthatják a tervüket (persze korlátozott anyagi források mellett).

És íme a pályázati anyagunk, elsőként egy hangulatterv:

És a látványrajzok:

A recepció, ahol feje tetejére állt a világ: fű van a plafonon, az ég hever a lábunk alatt és lebegnek a bútorok. A falon bocimintás fotónyomat, az ajtók raklapokból készültek. A fejrefordítottsággal a szándék az volt, hogy az ügynökségre belépő emberek egyből érezzék, hogy itt minden kicsit más, hiszen ez egy kreatív ügynökség irodája.

A recepció a másik nézetből. A sarokban Eero Aarnio Bubble székét szintén a lebegés miatt választottuk.

Az egybefüggő irodatér, középen a vezetőknek kialakított zárható kubussal. Az íróasztalok is raklapból és rozsdás lemezből készültek, érdekességük, hogy mindegyiknek van egy virágtartó része, ahová mindenki igazi növényeket ültethet magának és gondozhatja is.

Az irodarész a másik nézetből.

A tárgyaló, amelynek falát Okosüvegből terveztük, amely egy kapcsoló, valamint az elektromos áram segítségével egy kattintásra átlátszóból tejüveg-szerűvé válik, azaz igény szerint lehet választani, hogy az üveg átlátható vagy átláthatatlan legyen.

A konyha, amelynek pult része teljesen modern, a mai igényeket kiszolgáló, de a falborítás felületkezelt rozsdás lemez.

A konyha étkező része, amely magasított bárpult-szerű, egyedileg épített asztalokat kapott (szintén raklapból és rozsdás lemezből). A falon lévő fotó nyomat olyan érzést kelt, mintha az erdőben ülve ebédelnénk.

Az iroda egyetlen igazán szeparált szobája, a pénzügy.

És végül a mozi- és ötletelő szoba, amelyet mi összevontunk egy térbe a hely szűkössége miatt. Egyébként ezt a húzást a személyes prezentáción meg is dícsérte a zsűri, hiszen egy önálló moziszoba kihasználtsága csekély a valóságban.

Mindent összevetve rengeteg tapasztalatot nyertünk és érdemes volt elindulni. Végül ugyan nem mi nyertünk, de ott voltunk az élmezőnyben, és ez már jelent valamit. Legközelebb remélem, sikerül eggyel előbbre lépni. 😉

A nyertes pályázatot itt tudjátok megnézni: Kreatív Online

6 hozzászólás

  1. Bono szerint:

    Hát csak gratulálni tudok! Szerintem egy nagyon különleges irodától fosztotta meg a tisztelt zsüri az ügynökséget.
    Minket meg attól, hogy láthassuk amikor elkészül!!! Basszus!!

  2. Kedvenc Otthon szerint:

    Gratulálok Viki az élmezőnyhöz is, nagyon komoly tervek 🙂
    Üdv, N.

  3. zaiviki szerint:

    Köszi! Igyekeztünk, de legközelebb majd jobban igyekszünk! 🙂

  4. Ecsetvonás szerint:

    Pedig ez a színvilág, főleg a zöld padlóburkoló nagyon szép és inspiratív. Kár, hogy nem valósult meg. Talán majd máshol.

  5. zaiviki szerint:

    Időközben kiderült, hogy a nyertes terv sem valósult meg…
    Köszönöm az elismerő szavakat mindenkinek!