Az Il Buco étterem Athénban

2011. 03. 07. | | lakberendezés

Több mint egyhetes téli kikapcsolódásom után most melegebb vizekre vágyom, ezért választottam úticélnak ezúttal Athént, ahol érdekes módon egy olasz éttermet szeretnék bemutatni. Nagyon letisztult és egyszerűen fogalmazott a fekete-fehér enteriőr,  finoman szembeállított a régi és az új, pont ezért is tetszik annyira.

Lucas Papaspirou, az Il Buco étterem tulajdonosa helyi tervezőket kért fel olasz éttermének kialakításakor. A design a Workshop Dionisis Sotovikis és Anastasios Sotovikis nevéhez fűződik. Az étterem az athéni Soho-ként emlegetett Psirri kerületben található, egy neoklasszicista épület harmadik emeletén, ahonnan pazar kilátás nyílik az Akropoliszra.  Nem rossz kezdésnek. Az Il Buco (magyarul: A Lyuk vagy kicsit szebben: A Zug) egy olyan étterem, amely egyáltalán nem emlékeztet egy hagyományos étteremre. A tervezők arra törekedtek, hogy egy modern, meghitt hangulatú családias étkezőt varázsoljanak a harmadikra, ahol bőséges hely van az asztalok között. Ahol a vendégek úgy érezhetik magukat, mintha csak ők lennének ebben az egyedülálló környezetben. Egyébként ez hívják lakásétteremnek, nem?

Az Il Buco alapvetően egy fekete-fehérre hangolt enteriőr, amelyet a fa székek melegsége old fel. A középen taláható bár rész köré csoportosul a többi terem. A koktélbár falait feketére festették, ezzel is erősítve a lyuk-érzést és azt, hogy ez  a tér egy másik funkciót szolgál ki: itt tényleg el lehet bújni egy kicsit. A három különálló terem (szoba) falait fehérre festették és itt csak a kiegészítőkön jelenik meg a fekete szín. A látványos csillár a Droog Design 85 Lamps nevű munkája, amely a “kevesebb több” elvét egyetlen tárgyban egyesíti. A fehér asztallapokat fekete vaslábak tartják, amelyek köré egy közeli antik üzletben vásárolt régi fa székeket állítottak. A székeket felújították, újrakárpitozták vagy egyszerűen bőr hevederekkel beszőtték az ülőfelületeket. Az egyik térben található még egy antik tálalószekrény márvány fedéssel, amelyre a Droog Red Revisted fényes piros műanyag tálja került díszítésként (az egyik képen félig látszik is). Ez is szép példája a régi és a  új anyagok  és tárgyak ízléses párosításának. Ezt a szeszélyes dizájnt pedig Dionisis Sotovikis műalkotásai koronázzák meg, aki használt pauszpapír, víz és tűz felhasználásával készítette el a falakon látható installációkat. Nektek hogy tetszik?