Budai színes minimál

2011. 04. 11. | | lakberendezés

Ebben a bejegyzésben az egyik nemrég befejezett munkámmal szeretnélek megismertetni Benneteket. A befejezett egyelőre itt azt jelenti, hogy csak a tervezés fejeződött be, azaz kész vannak a látványtervek és kivitelezésre vár az objektum.

A feladat egy többszintes budai villa teljeskörű belsőépítészeti tervezése volt. A ház még csak papíron létezik, ezért a munka – mint mindig – itt is a megrendelővel való beszélgetéssel kezdődött. Miután felmértem a tulajdonosok igényeit, meghallgattam kívánságaikat, visszavonultam az építésztervekkel együtt és elkezdődött a hosszú tervezési folyamat.

A ház három szintes, minden szinten különböző funkciók kaptak helyet, így a szuterén szinten van egy wellness helyiség, két vendégszoba fürdővel és az egyéb kiszolgáló helyiségek. A földszint egyetlen hatalmas térből áll, ahol a következő funkciók különülnek el: előszoba, wc kézmosóval, nappali, dolgozó, mozi helyiség, konyha, étkező, kamra. Az emeleten található az intim szféra, azaz a szülői hálószoba, gardrób szoba, fürdő és a gyermek nappalija, hálója, gardróbja, valamint fürdőszobája. A tervezés előtt jóformán egyetlen kikötésük volt a tulajdonosoknak, hogy meleg hangulatú minimál berendezést szeretnének és szeretik a vidám, erős színeket. A folyamatos konzultációk alapján a végső állapot ez lett:

A szuterénben található wellness helyiség padlója vraca mészkő burkolatot kapott, a falon wellness faburkolat, a kiegészítő szín pedig a türkizkék lett.

Az egyik vendégszoba kiegészítő színe élénk zöldessárga lett. A falra Élitis Natives tapétát gondoltam, amelynek színe visszaköszön az ágytakarón is.

A másik vendégszoba színe a pink. Itt is Élitis Natives tapéta kerül a falra.

Vendégszobát tervezni teljesen olyan, mintha egy szállodai szobát kellene berendezni.

A vendégszobákhoz tartozó fürdőszoba szintén vraca mészkő burkolatot és dió furnéros bútort kapott.

A nappali és az egész középső szint kiegészítő színe a narancssárga. Ez az egyes helyiségek hátsó falán jelenik meg és szintén Élitis tapéta. Középen helyezkedik el a nappali tere, ennek három oldalán található a mozi szoba, a dolgozó és a konyha, amelyeket egyik oldalon egy térbeállított kandalló, a másik oldalon egy pengefal, a harmadikon pedig egy bárpult választ el a központi tértől.

A kandalló mögött kapott helyet a moziszoba.

A konyhában és az étkezőben is ugyanazok a színek jelennek meg, mint a nappali terében.

Az étkezőben a székek is narancssárgák lesznek, a konyhapult törtfehér corian, a bútor dió furnér.

Az emeleten található szülői hálóban is maradt a narancssárga kiegészítő szín és a dió furnéros bútorok.

A szülői háló másik felén egy pihenő (lounge) szék és egy pipereasztal is helyet kapott.

A szülői fürdőszobában is visszajön a vraca mészkő burkolat és a diófa. A kétszemélyes épített zuhanyzót csak egy üvegfal választja le.

A szülői fürdő felülnézetben.

A gyermeknek külön lakrésze lesz az emeleten, amely nappaliból, hálóból, fürdőszobából és gardróbszobából áll. A 14 éves lány kérése volt a türkizkék szín használata. A türkiz szín mellé fehérített tölgy bútorokat terveztem és becsempésztem egy kicsit ide is a meleg narancssárgát, amely egyébként a hideg türkiz komplementer színe.

A hálószobában kapott helyet az íróasztal is.

A gyerek nappaliban is a türkiz dominál, de megjelenik egy csepp fekete szín is, amely a közhiedelemmel ellentétben szintén meleg szín!

Itt is, mint a lakás többi helyiségében az összes bútort én tervezem. Ezért is tartott a tervezés jó sokáig. Azt hiszem, az asztalos is el lesz vele egy ideig. 🙂

A gyermek fürdője fehér és türkiz csempét kapott, a bútor itt is fehérített tölgy lesz, így ugyanazok a színek jelennek meg itt is, mint a gyermek lakrész többi helyiségében.

És végül a gyerek fürdő felülnézetben.

Összességében nagyon élveztem ezt a megbízást, nagyon nagy munka volt, iszonyú sokat dolgoztam vele, de úgy érzem, megérte. Sikerült egy egységes koncepciót kialakítani, és ezzel az ügyfeleim is egyetértenek – és nekem ez a legfontosabb. Remélem, mielőbb megvalósul!

5 hozzászólás

 1. Timi szerint:

  A nappali monumentális hatású, furcsa, hogy a mozirészt sem szerették volna, ha kicsit elkülönül a zavartalan kikapcsolódás érdekében. A pihenő fotel szerintem elég fura helyen van, nehéz pihenni pont az ajtó mögött.Tényleg nagyon minimál és hideg hatású minden helyiség -gondolom ez volt a cél, gratulálok.:)

 2. zaiviki szerint:

  Timi köszi! 🙂
  Majd leengedik a redőnyt mindenhol, ha sötétet akarnak. Szerintem elveszne a térnek a lényege, ha a moziszobát leválasztottuk volna és akkor nem lehetne háromoldalú kandalló sem, ami egy fontos elem sztem. A pihenőfotel egészségügyi okokból került a hálóba, közvetlenül ébredés után és lefekvés előtt használják, és erre „csak” az ajtó mögött volt hely.

 3. […] Budai színes minimál: egy készülő lakás számítógépes látványtervei. Imádom a fürdőszobákat, amelyek a lakás “legminimálabb” helyiségei lesznek.NÉDER MELINDA – Térformáló magazin […]

 4. Lukenics ZSUzsa szerint:

  Nagyon tetszik az egész! Imádom én is a színeket!
  – A szülői háló ágy mögötti faburkolat milyen szerkezetű? Nem látni jól a képen.
  – A gyerekszobákban a türkiz kisbútorok és polcok kaphatók valahol?
  – Hálószoba-átalakításban vagyok, megírnád, mi a trend mostanság? Én feketére gondoltam (némi türkizzel), de mintha – a boltok választékát nézve – a fehér jobban menne. Esetleg vegyesen? Éjjeliszekrény és egy kis komód lesz benne csak az ágyon kívül.
  Gratulálok, még egyszer:
  ZSUzsa

  • zaiviki szerint:

   Köszi Zsuzsa. 🙂
   A hálóban az ágy mögött a falburkolat kárpitozott, a tervek szerint bőr bevonattal.
   A gyerekszoba bútorai mind egyedi tervezésűek.
   A 2015-ös színtrendekről itt találsz egy jó összefoglalót: http://www.colourfutures.com/index.jsp
   Most inkább a pasztel színek mennek és még mindig a fehér, a feketét csak kiegészítésnek használd szerintem.
   Üdv,
   V.