Lakberendezés betűkkel

2011. 06. 14. | | lakberendezés

Egy múltkori bejegyzésemben már említettem, mennyire kedvelem a betűk használatát a lakberendezésben (és persze a grafikai munkákban is), ezért gondoltam, most kicsit körbejárom ezt a témát.

A tipográfia nyomtatott betűkkel foglalkozó szakma és művészeti ág, amelynek célja olyan írásképet kialakítani a betűtípusok alkalmazásával, amely egyszerre esztétikus és célszerű. Modernebb megfogalmazásban az információ megjelenítésének szabályrendszere, üzenetek átadása. Ezek a szabályok a hagyományon és a mindenkori ízlésen alapulnak, ezért folyamatosan változnak kisebb-nagyobb mértékben. A magyar nyelvben csak a betűkkel való tervezést, a szöveges közlés megformálását, szöveg és kép együttes elrendezését nevezzük tipográfiának. Ebbe a meghatározásba gyakorlatilag belefér a lakberendezés is, hiszen egy lakberendező a munkája során – ilyen felkérés esetén – a betűkkel, mint formákkal tervezi meg a látványt. Jelentéssel bíró szavakkal vagy csupán betűkkel is “megfogalmazhatjuk” az adott enteriőr mondanivalóját, ez csak ízlés dolga. Az alábbi képeken mind a kettőre van példa, sőt arra is, hogy a betűket nem csak kétdimenzióban lehet elképzelni, hanem akár térbeli alakot is ölthetnek a dekoráció céljából. Én teljesen oda vagyok a betűkért és persze a lakberendezésért is, úgyhogy jöjjön most az összeállítás olyan enteriőrökről, ahol a betűket és a szavakat tudatosan használták a lakberendezésben:

Egy komment

  1. […] szólítanak fel! Az eredmény kizárólag saját kreativitásunkon  múlik. Vikitől újabb inspirációkat kapunk a témában. Egyébként meg gratulálok munkája megjelenése alkalmából! […]