Különös Otthonok IV. rész: Laknál-e iskolában?

2011. 07. 01. | | lakberendezés

A Különös Otthonok sorozatom ezen részében olyan lakásokat kerestem, amelyeket valamilyen iskolából alakítottak át. Ez most úgyis aktuális így a nyári szünet elején. Szóval virtuálisan most valahavolt iskolákba kalauzollak el benneteket.

Előként jöjjön egy gimnáziumból átalakított magánlakás Utrechtből. Az építészeti átalakításokkal a helybeli ZECC Architecten csapatát bízták meg a megrendelők, hiszen ők amúgy is sok ilyen értékmentő projektben vettek már részt, úgyhogy nincs hiány tapasztalatban. A régi iskola épületében a földszinten volt a tornaterem, az öltözők és egy tanári szoba. Az épület többi részét már átalakította egy fejlesztő, ezért a földszint külön került értékesítésre. Mivel az újonnan kialakított felső tetőteraszos apartmanok már elkészültek, ezért a födémen már nem lehetett változtatni, tehát szükség volt egy jó ötletre, amellyel több természetes fényt tudtak becsalogatni a lakásba. A megoldást az átriumszerű terasz kialakítása jelentette. A relatív keskeny telek adottságainak köszönhetően nagy kihívás volt természetes fényt juttatni a hálószobákba is. Megint egy terasz segített. A régi öltözők helyén két gyerekszobát alakítottak ki saját fürdőszobával. Az egyik szoba az udvarról kapja a fényt, a másik a terasz felől. A teljes hátulsó szakaszt lebontották és újjáépítették, ide került a szülői háló saját fürdővel. A régi köracél szerkezetet újrahasznosították, többek között ebből készült a gyerekszobák körablaka is. A nappalit és a konyhát a régi tornatermi részből alakították ki, itt látványos a belmagasság is. Az utcafronti részen lévő tanári szobából egy második nappalit alakítottak ki elsősorban a szülők részére. És ugyancsak itt kapott helyet a szülők dolgozószobája is.

A következő egy suliloft szintén az utrechti ZACC építészbrigád munkái közül. Ez az épület hatalmas belmagassággal és különleges tetőszerkezettel rendelkezik, az átalakítás során ennek a szerkezetnek a megőrzése volt az elsődleges cél. A tér eredeti jellegének megtartása érdekében a belső falak számát minimálisra csökkentették. Pont ezért az előtér, a fürdő, a wc és a konyha is mind egy oldalon található. Egy új félemeletet is kialakítottak, itt kapott helyet a hálószoba és a dolgozó. A lépcsőszerkezetet teljes egészében a felső szinthez erősítették, azaz onnan lóg le, alulról egyáltalán nincs megtámasztva. Így méltán vált ez a lépcső a lakás fókuszpontjává. Ti melyikben laknátok?

Via

A Különös Otthonok sorozat 3. részét itt olvashatod víztornyokból kialakított otthonokról.

A Különös Otthonok sorozat 2. részét itt olvashatod egy templomból kialakított lakásról.

A Különös Otthonok sorozat 1. részét itt olvashatod egy temetőkertbe épített luxus villáról.