Olcsó oszt jó – Karim Rashid szerint

2011. 07. 08. | | design

A kortárs top designerek egyik legismertebb fenegyereke, Karim Rashid által megálmodott moduláris elemekből összeállított organikus otthon bemutatására vállalkozom most. Noha az ő stílusa egyáltalán nem az én világom, sőt, el sem tudom képzelni, hogy ki tudja jól érezni magát egy ilyen térben, mégis úgy gondolom, hogy ő megkerülhetetlen, ha dizájnról beszélünk. Valamit tudhat a srác, mert iszonyú nagy sztár.

A Smart-ologic Corian® Living elnevezésű kiállítás adta a lehetőséget Karim számára egy olyan átfogó moduláris ház tervezésére, amely minimális homorú és domború elemek, valamint egyszerű szerszámok felhasználásával megépíthető. Rashidot mindig érdekelte a moduláris ház fogalma, azaz hogyan lehet egyszerűen és gyorsan olcsó, de személyre szabható és hatékony életteret létrehozni.

Hisz abban, hogy az építészet segítségével megalkothat egy olyan komponensekből álló rendszert, amely megengedi a formák nagyobb szabadságát, s azok rugalmas konfigurációit. Számára a másik fő szempont a panelok előállításánál a lehető legkevesebb hulladék, és annak újrahasznosíthatósága. Úgy gondolja, hogy az általa kitalált koncepció egy metafora arra, hogyan tud a ház és annak belső tere a technológiával együttesen működni, hatni a gondolkodásunkra, jobb életet biztosítani, és a mindennapi döntéseink által csökkenteni ökológiai lábnyomunkat. Divatos és jól hangzó szavak, nem?

A puha organikus formák mintegy méhet alkotva segítik az energia hatékony felhasználását, nincsenek például sarkok, ahová a hideg vagy a meleg beszorulhatna. A ház az energiafelhasználás szempontjából egy fenntartható és okos rendszerre támaszkodik, de ez ma már úgyis alapkövetlemény. Mindenhol LED világítás van, a padlófűtést a napenergiából nyert hő szolgáltatja. Karim Rashid szerint ez a techno-organikus házkoncepció a kiinduló pont a különböző anyagok és technológiák felhasználásával készült intelligens otthonok létrehozásának. Nézzétek meg, hogy miről beszéltem eddig:

Forrás: itt

3 hozzászólás

  1. Timi szerint:

    HUh, nagyon erős hangulatú terek! Hatásra mintha itt-ott Victor Vasarely művei “kelnének életre”.:) Emellett: kellemes, hullámos-lekerekített-nőies formák, színek, ívek. Már most megérinteném.:)) (Könnyen takaríthatónak tűnik. Fényből lehetne kicsit több…)

  2. Ecsetvonás szerint:

    Ezek a bútorok inkább díszletnek jók, a tér hosszabb tartózkodásra alkalmatlannak tűnik nekem:)