Az összecsukható szék reneszánsza

2011. 09. 15. | | design

Az összecsukható széket a történelem során – az egyiptomiaktól Napóleonig – a státusz és a szépség tárgyának tekintették. Mára hogy’ megváltozott a világ: ha azt mondom, összecsukható szék, rögtön beugrik a minden lakásban megtalálható eldugott kis csúnya darab, amelyet csak akkor kapunk elő, ha több vendégünk van, mint ahány “normális” szék.

Az összecsukható szék nem csupán értékes helyet spórol a térben, de könnyen is mozgatható, ezért nagyon praktikus. Jóformán bárhova magunkkal vihetjük: a strandra, a parkba, a telekre, de még a buszmegállóba is. Valljuk be: az összecsukható szék egy nagyon hasznos darab.

Manapság egyre jobban előtérbe kerülnek a praktikus bútorok. Az összecsukható, hajtogatható tárgyakban rejlő lehetőségek pedig korlátlanok. Érthető tehát, hogy a modern világban miért kaphatnak újra jelenős szerepet az összehajtható bútorok. Pontosan ezeket az előnyöket tartotta szem előtt Douwe Jacobs és formatervező barátja, Tom Schouten, akik 2009 elején megalapították cégüket, a FLUX-ot, amely a flexibilitás és a luxus szavak kombinációjából kapta a nevét. A hajtogatott papírszobrokból inspirációt merítve Douwe Jacobs meghajtogatta egy kicsi, elegáns papír szék modelljét. Annak ellenére, hogy ez egy egyszerű, egyetlen papírlapból kivágott és meghajtott modell volt, meglepően erősnek bizonyult. Szerencsére nem hasonlított egyetlen korábban látott székhez sem. Innentől minden energiájukat annak szentelték, hogy megalkossák első összehajtható tárgyukat a FLUX széket. Jelentem, sikerült.

Pár hete mi is kölcsönkaptunk két fehér Flux széket, kipróbáltuk és tényleg működik, ráadásul nagyon kényelmes, főleg úgy, ha a hozzávaló párnával együtt használjátok. Szerintem a formája is nagyon rendben van és külön öröm, hogy már gyerek változatban is elérhető. Összesen nyolcféle színben kapható, a színválasztékot megtalálhatjátok itt. Összehajtogatva akár hat (a junior változatból nyolc) is elfér egyetlen fali tartóra felakasztva, így bármilyen kis térben könnyedén lehet tárolni. És tudjátok, mennyi Flux szék fér el egy Mini Countrymanben? Nézzétek meg:

Flux & MINI – world record attempt chair-cramming from flux on Vimeo.

Mint már említettem, a kölcsönkapott székeket kipróbáltuk, és ahogy egy jó lakberendezőhöz illik, be is rendeztem pár mini enteriőrt velük, aztán erről készült pár fotó is, íme:


A fotókon Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Romvári Márton és Halmi-Horváth István festményei láthatók. A Flux szék hazai forgalmazójának elérhetőségért katt ide.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Dizain blog facebook táborához ide kattintva!

 

Egy komment

  1. […] pedig nála is találtam személyes kedvencet; szeretett Gesztelyi Nagy Zsuzsa képem szerepel egy enteriőrben, melyet Viki alkotott a Flux székekhez. Bárcsak egyszer az enyém […]