Különös Otthonok VI. rész: Laknál-e ipari épületben?

2011. 09. 01. | | lakberendezés

Különös Otthonok sorozatom következő epizódjában inkább csak kialakításában különleges lakásokat szeretnék mutatni, ugyanis nem másról van itt most szó, mint két ipari jellegű épület lakássá alakításáról. Az egyik egy tipikus loft, amely ma már nem is számít különlegesnek, a másik pedig egy laboratóriumból átalakított lakás. Mostanában itthon is egyre népszerűbbek a régi gyárépületekből és csarnokokból kialakított otthonok, igaz, hogy nálunk nehéz ezeket megfizetni. Pedig az ilyen típusú lakások eredetileg épp nem a luxusról szóltak.

Nézzük az elsőt. A valahavolt utrechti gyárépületet egy loft iroda-lakássá alakította át a Zecc Architecten csapata. Az első lépés az volt, hogy a hatalmas, műemlék fa szerkezetet helyre kellett állítani. Az ipari épület eredeti homlokzata mögött az új funkciója gondosan rejtve maradt. Azért, hogy az indusztriális jelleget megőrizzék, a tetőszerkezetet szabadon hagyták a nyitott élettérben. A lakás különböző funkcióit a más-más színű padlóburkolat jelzi (amely a képeken sajnos nem látszik).

A második lakás ugyancsak Utrechtben található és szintén a Zecc munkája. Ez az épület egykoron egy laboratórium garázsa és raktára volt. Az 5×6 méteres, eléggé kis alapterületűnek mondható házban egy háromszintes lakást alakítottak ki. A földszinten van a konyha és az étkező, a középső szinten a nappali és a fürdő, a legfelső szinten kapott helyet a gardrób, valamint a hálószoba. Rendkívüli figyelmet fordítottak a világításra, az anyagok kiválasztására és a rendelkezésre álló hely maximális kihasználására. A hátsó ablaktalan falra helyezték el a kiegészítő helyiségeket, mint a fürdőszoba, a konyha blokk és a gardrób, az ablakok ezzel a fallal szemben, az utcafronti homlokzaton helyezkednek el. Lássuk be, nem túl ideálisak a lakás adottságai, de ebből kellett kihozni a legjobbat. A színséma a fehér, a fekete és a szürke árnyalataira korlátozódik, ezt a bontott téglafalak és a fa padló használata megfelelően ellenpontozzák.