DIY karácsonyfadísz papírból

2012. 12. 17. | | lakberendezés

Az interneten böngészve szinte el sem kerülheti a figyelmünket a sok karácsonyi dekorációs ötlet, pillanatok alatt találhatunk inspirációt, hogyan öltöztessük ünnepi díszbe az otthonunkat. Most én is szeretnék ötletet adni azoknak, akik valami különleges és érdekes dekorációt szeretnének saját kezűleg készíteni az ünnepekre.

Az egyik kedvenc papírdíszem újraértelmezését szeretném bemutatni. Az elkészítése nem igényel különösebb kézügyességet, csupán egy kis türelmet, na meg persze egy kevés szabadidőt. A forma alapja tulajdonképpen nem más, mint egy szabályos mértani test, egy dodekaéder. A dodekaéder tizenkét oldallapját szabályos ötszögek alkotják, harminc éle és húsz csúcsa van. A szabályos ötszög minden élére szerkeszteni kell egy félkör alakú fülecskét, ezekkel lehet majd összekapcsolni az oldalakat. Ezután ki kell vágni egyenként a tizenkét oldallapot, a fülecskéket félig bevágni, majd szépen összeilleszteni az oldallapokat. Bonyolultnak tűnik? Pedig nem az! A sablonformát nem kell ám Neked megszerkesztened, letöltheted innen! Az A4-es sablonon hat oldal mintája fért el, de egy formához tizenkét oldal kell, tehát kétszer kell kinyomtatnod ahhoz, hogy össze tudd majd állítani a formát.

Először csináltam pár egyszínű prototípust, de valahogy úgy éreztem, nem az igazi. Rájöttem, hogy csak akkor fog igazán jól mutatni, ha az oldalai különböző színűek lesznek. Az első színes díszekhez vásároltam pár egymással harmonizáló csillogós levélpapírt, és ezekre nyomtattam ki a sablont.

Kivágtam az oldalakat és szín szerint összerakosgattam. Ilyenek lettek:

antracit-ezüst-gyöngyház

világoskék-sötétkék-gyöngyház

antracit-bronz-gyöngyház

Aztán beindult a fantáziám és elkezdtem gondolkodni, mi mindenre lehetne még nyomtatni. Régi mániám a kiolvasott magazinok újrahasznosítása, ezért kitéptem pár oldalt egy újságból és becsúsztattam a nyomtatóba. Meglepetésemre tök jól sikerült a nyomtatás, csak arra kell figyelni, hogy az újság lapjai ne legyenek túl vékonyak és ne legyen fényes a felülete, mert azon elkenődik a nyomtatófesték. A következő áldozat egy vastagabb lapokra nyomtatott, színes lakástextil katalógus volt. Kitéptem az oldalait, levágtam ollóval egyenesre a tépés nyomait és rányomtattam a sablont.

Kivágtam az oldalakat, legjobb erre a célra egy görbe élű körömvágó olló. A díszek fellógatásához sima cérnát használtam. Tűvel átszúrtam az egyik oldal közepét, megcsomóztam a cérnát a belső oldalon és leragasztottam a csomót celluxszal, hogy használat közben ne tudjon kiszakadni. Ezután következik az összeállítás. Ehhez szükség van a már említett türelemre és a finom kézmozdulatokra, főleg az utolsó oldal beillesztésénél.

kívül

belül

photo © zaiviki

A díszeket használhatod lakásdekorációként vagy felakaszthatod a karácsonyfára is. Az elkészítésük azonban kissé időigényes, ezért javaslom, hogy idejében állj neki és szánj rá elég időt. Nekem átlagosan fél órába telt egy dísz elkészítése a nyomtatás után. Kellemes karácsonyi készülődést kívánok mindenkinek!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Dizain Facebook táborához itt!