Hová tegyük a tűzifát?

2013. 01. 16. | | lakberendezés

Beköszöntött az igazi tél, vele együtt a hó, ami szép és a latyak, ami ronda. Ezért úgy gondoltam, testet-lelket melengető témával hozakodom elő. Kandallókról és beltéri tűzterekről készítettem egy inspirációs összeállítást. Ma már sokféle kandalló létezik a hagyományostól a bioethanol kandallón keresztül az elektromosig, de az igazi mégiscsak az, amikor ropog a tűz. Ehhez pedig fára van szükség. A fát viszont tárolni kell valahol, és engem most ez érdekel igazán: hol és hogyan tároljuk a tűzifát a beltérben?

A mostani munkámmal kapcsolatban is (tudjátok, a “fehér” családi ház) felmerült nemrég ez a kérdés. A megrendelőm nem szeretne falba süllyesztett tárolókat. Azt mondta, mindig úgy érezné, hogy bogarak mászkálnak a fahasábok között, nem beszélve a porról és a koszról, ezért inkább mobil fatároló rekeszben gondolkodjak, amit könnyebben tud takarítani. Meg tudom érteni. A falfülkékben elhelyezett fahasábok nagyon látványosak és igazán meleg, otthonos hangulattal töltik meg az enteriőrt, de csak akkor mutatnak igazán jól, ha tele vannak fával. Ezért elsősorban látványelemként funkcionálnak. Nézzük, milyen megoldásokat találhatunk.

Fémborítás és “látványfák”. A fém ridegsége és a fa melegsége jól ellenpontozzák egymást.

Rusztikus megoldások, a bal oldali hétvégi házban egyszerűen a pad alá pakolták a fát, a jobb oldalon pedig egy nagyméretű vesszőkosár szolgál a tűzifa tárolására.

Fémből készült tűzifatárolók, a bal oldali felér egy művészeti alkotással is, annyira látványos és nagy méretű.

Na, ez itt az anyagok orgiája. Faborítás a háttérben, kőburkolat a kandalló falán, szépen mennyezetig pakolt farönkök, fa gerendák és szigorúan elrendezett könyvek a polcon.

Bal oldalon klasszikus kandalló mellett modern fémrekesz. Izgalmas párosítás. Jobb oldalon egy kályha, sok fa, szintén kosarak a tűzifának és totális szimmetria.

Szigorú, de szerethető. Szépen kitalált, minimalista tér, minden a helyén van.

Két keskeny, nyitott tűztér. Látványos megoldás, de csak így szép. Folyamatosan pótolni kell a fát.

Ez a sarok azért keletkezett, hogy fatároló legyen. Gondolom, a hátsó farakás a díszítést szolgálja, az első sor a tűzifa. Ezzel a megoldással akkor is mutat a sarok, ha épp eltűzelték az összes fát.

Érdekes ez az épített fatárolóra odabiggyesztett kandalló, a sok fától barátságos hangulata van a térnek. A jobb oldali képen a kandalló nagyméretű kerámiaburkolata fogott meg, a fát meg csak úgy lerakták oda, ahol volt egy kis hely.

A bal oldalon a szigorú minimál szögletességét játékosan oldja az íves fatároló. A jobb oldal pedig már túl merev nekem.

Kandallóhoz épített rekeszek, előre megtervezve. Egységes hangulatot áraszt, a fém ridegségét a fa melegsége ellensúlyozza.

Nem tudok rájönni, milyen burkolata van a kandalló falán…

Kutya hideg lehet kint. Érdekes megoldás ez a horizontálisan szimmetrikus felosztás.

A bal oldali kandalló központi eleme a térnek, a kétoldalról nyitott fatároló rekesszel együtt, amit ajánlatos rögtön utántölteni, hogy a látvány is tökéletes maradjon. A jobb oldali rusztikusabb hangulathoz egy fonott kosár kell csak, amiben az aznapi adag fát lehet tárolni. A hangsúlyos kőburkolathoz pont elég is ennyi.

Most pedig jöjjön pár fatároló, amit bármiből elkészíthetünk vagy bármilyen kosarat kinevezhetünk annak. Kaphat a régi láda egyedi festést, tervezhetünk gurulós állványt is, mint az alábbi pédákban. Csupán egy kis kreativitás kell hozzá. Vagy vehetünk direkt formatervezett fatárolót, kinek mi tetszik.

Képek forrása: Pinterest és tumblr

Ha tetszett a bejegyzést, csatlakozz a Dizain Facebook táborához még több inspirációért és lakberendezési ötletért! Katt ide!