Kolumbusz tojása

2013. 03. 18. | | design

Az olasz designer Valentina Carretta készítette ezeket a függőlámpákat a szintén olasz Saletti cég számra. Háromféle préselt papírpép lámpabúra közül lehet választani, amelyek pont olyan eljárással készültek, mint ahogy a tojástartókat is készítik. A natúr színűre hagyott, újrahasznosított papír lámpabúrákat a tervező piros textilkábellel dobta fel.

A Kolombusz tojása név utal a régi anekdotára, amely szerint 1493-ban a Mendoza bíboros tiszteletére adott vacsorán megkérdőjelezték Kolumbusz érdemeit és fejéhez vágták, hogy akárki felfedezhette volna a új világot. Ekkor Kolumbusz fogott egy tojást és azt mondta, hogy ez annyira egyértelmű, mint egy tojást a csúcsán megállítani. Sorra próbálkoztak a jelenlévők, de senkinek sem sikerült, míg végül Kolumbusz betörte a tompább végét a tojásnak, amely így a horpadt csúcsán már képes volt megállni az asztalon. A tanulság tehát annyi, hogy minden bonyolult problémát egyszerűen meg lehet oldani, ha tudod, hogyan kell csinálni.

Egy szó, mint száz, ez a lámpa szerintem szerethető, nem csak azért, mert egyszerű, aranyos a formája és újrahasznosított, hanem, mert tényleg olyan, hogy én is kitalálhattam volna, és persze rohadtul zavar, hogy nem én ötlöttem ki. 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, és még több inspiráló ötletet, képet nézegetnél, csatlakozz a Dizain Facebook táborához ide kattintva!

Fotók: innen