Beltéri DIY hinta

2013. 11. 20. | | lakberendezés, referenciák

Hurrá, elkészült a hinta! Végre egy nagyon más DIY projekt, mint amiket eddig készítettem. Csináltam már néhány lámpát és lámpabúrát, megnézhetitek ITT, ITT, ITT és ITT, egy óraasztalt ITT, karácsonyfadíszeket ITT, adventi naptárat ITT, kidobott sámliból éjjeliasztalkát ITT, szóval van már mögöttem pár projekt. Nagyon szeretem az ilyen csináld magad feladatokat, izgalmas amíg kitalálom és izgalmas a megvalósulás is. A díájvájkodással azonban vigyázni kell, mert nagyon keskeny a határvonal, ami elválasztja a szupergagyit a csúcsszuper végeredménytől. Remélem, az én dolgaim az utóbbi kategóriába tartoznak. Na, de vissza a hintához.

Adva volt egy viszonylag nagy tér, amely gyakorlatilag egy közlekedő. Az egyik oldala határos az előszobával, ebből a térből nyílik egy fürdőszoba, a mosókonyha (ez a két fehér ajtó a háttérben), a dolgozószoba és innen indul a lépcső az emeletre. Szóval keresztbe-kasul lehet és kell benne járkálni. Mivel az alapterülete kb. 15 nm, valami funkciót szerettem volna adni neki, hogy ne álljon üresen. Végigzongoráztam sokmindent, míg kitaláltam, mi kerüljön ide, végül eljutottam a beltéri hinta gondolatáig. Nagyon tetszett az ötlet, szerencsére nem csak nekem. Körülnéztem a neten, milyen beltéri hintákat lehet találni, de már akkor tudtam, hogy nem venni fogunk, hanem csinálni. Aztán a sors úgy hozta, hogy ki kellett vágni egy öreg fenyőfát a ház mellett, mert megtámadta valami betegség és veszélyessé vált. Mivel elég nagy fa volt, rögtön tudtam, hogy a törzsét fogom felhasználni a hintához. Szóval kivágták a fát, én gyorsan lestoppoltam a “faanyagot” és a törzsét hosszában kettéfűrészeltettem.

A félfarönknek a kérgét le kellett hántani egy erre alkalmas eszközzel, a fakéreglehántóval… 🙂 Segítségem a hántolásban és az egész munkában újfent Tomi volt. Ez azért is szerencsés, mert én így közben tudok fotózni.

A csupasz félfarönkből kiválasztottuk a nekünk kellő 50 cm hosszú szakaszt. Aztán Tomi méretre vágta, csiszológéppel minden oldalát megcsiszolta, és a négy sarkánál átfúrta a rönköt, hogy a kötelet át tudjuk vezetni rajta.

Így nézett ki a lecsiszolt, kifúrt nyers fa ülőlap, amit aztán fehér lazúrral kétszer lekentünk. Erről sajna nem készült fotó.

A hintához a kötelet, a kampót, a karabinert és a kötélszorítót a Bauhausban vettem, az egész együtt kb. 10.000 forint volt. Amikor megszáradt a festék, az 1 cm vastag fehér zsinórt felfűztük a zsinórvezetőre, rögzítettük, aztán átfűztük a lyukakon, alaposan megcsomóztuk alul, a végeit öngyújtóval elolvasztottuk, majd a karabiner segítségével fellógattuk a hintát az előre kifúrt helyen lógó karikára. Így került a fehér (újra)hasznosított rönkhinta a fehér-szürke minimál enteriőrbe. Na nem ragozom tovább, ilyen lett:

Használat közben pedig:

Köszönöm Tominak a segítséget, nem hiszem, hogy elbírtam volna a láncfűrésszel stb.  Szerintetek milyen lett? Véleményeket kérek!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több inspiráló képet nézegetni, csatlakozz a Dizain Facebook csoportjához IDE KATTINTVA!

 

6 hozzászólás

  1. Marteen szerint:

    Nagyon jó lett, ötletes! 😀 Gratulálok! 🙂

  2. Dr.Sidlik Magdolna szerint:

    Szuper lett a hinta. Na és a használója!!!!

  3. Enikő szerint:

    Kedves Viki!
    Szuper ötlet, én is lehet, hogy az új lakásunkba tervezek beltéri hintát tenni a nappaliba +1 ülőalkalmatosság gyanánt. Viszont eddig szinte csak olyan megoldásokat láttam, hogy gerendához , ajtókerethez stb. erősítettek benti hintát, ilyet, hogy a falból lóg le még nem láttam, és félek, hogy milyen súlyt bír el így. Erre tudsz nekem válaszolni?
    Egyébként szuperek a munkáid!! 🙂

    Köszi, Enikő

    • zaiviki szerint:

      Kedves Enikő, köszönöm! 🙂
      A hinta tartója a födémhez van erősítve, bedűbelezve a betonba, szóval bőven elbír annyi súlyt, mintha egy gerendába lenne becsavarozva, sőt. Eddig a legnehezebb ember kb. 120 kiló volt, aki állva hintázott rajta és kibírta. 🙂 Szóval szerintem ezzel nincsen gond. Ha gipszkarton álmennyezetet tervezel, akkor még azelőtt erősítsétek fel a tartókat a beton födémhez, mielőtt elkezdik felrakni az álmennyezetet. A lényeg, hogy átérjen rajta.
      Üdv,
      V.