Lámpadizájn trendek 2014-15

2014. 04. 01. | | design

A Light&Building kiállítást minden második évben rendezik meg Frankfurtban. Az ilyen kiállítások meglátogatása majdnem kötelező egy szakmabelinek, nekem meg amúgy is be van akadva ez a téma rendesen, gondolom észrevettétek. Rettentően inspiráló és nagyon hasznos egy ilyen vásári forgatagban elmerülni a legnagyobb gyártók és a kevésbé nagyok világában. A vásár épületautomatizálás és egyéb villamostechnikai része ugyan nem hozott lázba, de a lámpás részlegen található Trendfórum annál inkább. Itt azt mutatják be, hogy milyen stílusirányzatokkal kell számolnunk idén, milyen irányba haladunk a lámpadizájn terén. Nem nagyon engedtek fotózni, folyton rámszóltak, ezért tök béna képeket tudtam csak készíteni, de szereztem egy trendkiadványt, ebből fotóztam ki az összeállításokat és elmondok minden, amit megtudtam.

Az idei trendeket a gyorsan változó világunk és ezáltal az emberek igényeinek és szükségleteinek megváltozása határozza meg. Ebben az állandóan változó áramlásban a trendek egyfajta szeizmográfként működnek. Felfogják a finom szociokulturális rezgéseket és láthatóvá teszik a belsőépítészet számára: színek, formák, anyagok és stílus képében. Ez a lényege az idei trendmeghatározásnak. A 2014-15-ös évre a négyféle trend a következő:

1. Épített környezet  – következetes, hangsúlyos, kifinomult

Ez a stílus nem bíz semmit a véletlenre. Grafikus minták, erős fekete-fehér kontraszt és 3D hatások irányítják a figyelmet a részletekre. Monokróm és magasfényű felületek hangsúlyozzák a tisztaságát ennek a szigorúan geometrikus vonalnak. Ez az irányzat a lámpákat, mint téri elemeket használja. Hangsúlyosak a kábelek, amelyek tudatosan futnak végig a szobában. Színek: a fémes kékek és az okkersárga dominál a semleges árnyalatok előtt. Anyagok: fém, festett felületek, üveg és bőr.

A képen szereplő lámpák és bútorok: String Lights – Flos (tervező: Michael Anastassiades), Wall Shadows – Omikron Design (tervező: Charles Kalpakian), Ilio – Artemide (tervező: Ernesto Gismondi), Objective – Artemide (tervező: Jean Nouvel), Flying Flames – Ingo Maurer, Lia – Ceccotti Collezioni (tervező: Todd Bracher), OK Lamp – Flos (tervező: Konstantin Grcic) Trienna asztal – Artek (tervező: Ilmari Tapiovaara), Traffic fotel – Magis (tervző: Konstantin Grcic)

2. Természetes színtér – érzéki, költői, visszafogott

Rendkívűl igényes és kifinomult hangulat, az enteriőr visszafogott és diszkrét, előtérben a természet ihlette organikus formák használatával. A természetesség varázsa megmutatkozik az anyagok megmunkálásában és a faszerkezetek finom értelmezésében. Anyagok: fa, kő, beton, márvány, parafa. Színek: a víz pasztell árnyalatai a textileken, nád és lime zöld jellemzik ezt a stílust.

A képen szereplő lámpák és bútorok: Plass – Foscarini (tervező: Luca Nichetto), Material függeszték – Nevworks (tervező: Noergaard&Kechayas), COS Pop-Up Store (tervező: Chmara Rosinke), Medusa (tervező: Claesson Koivisto Rune), Gregg – Foscarini (tervező: Ludovica+Roberto Palomba), Fionda szék – Mattiazzi (tervező: Jasper Morrison), Flow – Wonderglass (tervező: Nao Tamura)

3. Egyedülálló helyszín – derűlátó, szürreális, szokatlan

A design világ tele van meglepetésekkel és a karakterek eklektikus keveredésével. A színek, az anyagok és a különböző kultúrák tradicionális technikái kerülnek előtérbe ebben a stílusban. Kísérletező koncepció, amely a kézműves technikákra épít. A művészi elemek a használati tárgyakban humort és öniróniát közvetítenek. Anyagok: üveg, fém, fa, bambusz, természetes fonatok. Színek: piros, rózsaszín, rezeda,  homok, azúrkék, szürke és fekete.

A képen szereplő lámpák és bútorok: Hyperion Spotlight (tervező: Paul Heijnen), Triptych Stacks (curiousa & curiousa), Fusion – Baccarat (tervező: Fernando+Umberto Campana), PET Lamp (Alvaro Catalán de Ocón), Construction Lamp – Moooi (tervező: Joost van Bleiswijk), Oasis Collection – Moroso (tervező: Atelier Oi)

4. Kijelölt terület – kézzel készített, nyugodt, harmonikus

Tökéletes kivitelezés, nyugalom és harmónia a lényege ennek a stílusnak. Nyilvánvaló az ázsiai hatás és az elkötelezettség a minőségi anyagok és a tökéletes felületkezelés iránt. Az irányzat lényege a hagyományos technikák ötvözése a modern dizájnnal és az innovatív megoldásokkal. A végeredmény: összetéveszthetetlenül karakteres tárgyak. Színek: kiegyensúlyozott színpaletta, a természetes fehértől a wasabi zöldön át az éjfeketéig. Fontosak a kifinomult minták, a fémes színek és anyagok: bronz, óarany, matt arany és réz.

A képen szereplő lámpák és bútorok: Orient (Light Years), Albedo – Fontana Arte (Studio Drift), Levels – One Nordic (Form Us With Love), IN-EI – Artemide (Issey Miyake), Cheshire – Fontana Arte (Gamfratesi), Chandigarh – Moroso (Doshi Levien), Knot 2 – Ingo Maurer, Fiorile – Poltrona Frau (Roberto Lazzeroni), Laval Collection – Stellar Works, Tip of the Tongue – Michael Anastassiades

Remélem, most már mindent tudtok! 🙂 A következő bejegyzésemben a kiállításon látott, nekem tetsző lámpákból készítek majd egy összeállítást.