Így tervezz előszobát!

2014. 09. 14. | | lakberendezés

Új sorozatot indítok most a blogon, remélem, hasznosnak fogjátok találni és szeretitek majd. Ebben a sorozatban megosztom Veletek a tapasztalataimat és a tanácsaimat a lakberendezésről, méghozzá úgy, hogy végigmegyek egy képzeletbeli lakás összes helyiségén, és elmesélem mire kell odafigyelni az adott helyiség kialakítása során. Az eddigi csaknem tíz éves pályafutásom alatt rengeteg helyzettel és igénnyel találkoztam, ezekre támaszkodva gyúrom most össze a sorozat különböző részeit és próbállak inspirálni és segíteni Titeket a saját lakásotok kialakításában.  Kezdjük az előszobával!

Így tervezz előszobát!

Az előszoba az a hely, ahová megérkezel. Itt kapod az első infókat a lakásról, ahová betoppantál, függetlenül attól, hogy ez a saját lakásod vagy másé. Ez az a helyiség, amely összeköti a kintet a benttel, innen indulunk és ide érkezünk, ez egy fontos és forgalmas “szoba”, nagyon sokat használt része a lakásnak. Az előszoba pont olyan fontos, mint egy több fogásos lakománál az előétel. Fontos, mint az első benyomás, mert tulajdonképpen az is. Első benyomás a lakásról, az enteriőrről. Egy kis ízelítő abból, mi vár ránk, ha beljebb kerülünk. Ugyanakkor a praktikus szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen ez egy erősen funkcionális tér. Nézzük lépésről-lépésre, mit kell átgondolnod, amikor berendezed az előszobát.

Milyen funkciókat tölt be az előszoba?

 • Közlekedés – innen indulunk, ide érkezünk, általában egyben van egy folyosóval, a lépcsőházzal vagy egy olyan térrel, ahonnan a többi helyiség nyílik, tehát elsődleges funkciója a közlekedés
 • Öltözködés – cipőt fel/cipőt le, kabát fel/kabát le… jó, ha ezekhez van elég hely, esetleg több embernek is egyszerre
 • Tárolás – ez nagyon fontos: cipők, kabátok, sapkák, napszemüvegek, táskák, kulcsok… szóval jó sok holminak kell hely
 • Kényelem – ez alatt azt értem, hogy praktikus, ha van egy ülőalkalmatosság, cipőt felhúzni, gyereket leültetni, de akár táskát ledobni is

Javaslom, hogy ne az előszoba méretén spóroljatok, mert itt szokott a legnagyobb káosz lenni. Egy tágas és kényelmes előszoba jó szolgálatot tesz. Ha tehát van lehetőségetek az előszoba méretét növelni, tegyétek meg.

Milyen bútorokra lehet szükség az előszobában?

 • Előszobafogas, amelyre felakaszthatjuk a kabátokat és egyéb ruhadarabokat.
 • Jól jöhet egy gardróbszekrény, amely elrejti a ruhákat, így azok nem lesznek szem előtt.
 • Konzolasztal, komód vagy asztalka, ahová le- és betehetjük az apróbb tárgyakat.
 • Polc, ha kevés a hely és nem fér el egy komód.
 • Lehetőleg egész alakos tükör, amelyben vethetünk egy pillantást magunkra, mielőtt elindulunk.
 • Cipős szekrény, amely megakadályozza, hogy a cipők átvegyék az uralmat az előszoba felett.
 • Ülőbútor (sámli, pad, szék, fotel, esetleg egy kisebb kanapé), amelyre leülhetünk.

A bútorok mennyiségét és méretét természetesen mindig az előszoba mérete határozza meg. Készíts egy méretarányos felülnézeti rajzot és rajzold bele szintén méretarányosan, mit szeretnél elhelyezni benne, majd nézd meg, hogy marad-e elég hely a fent említett funkcióknak.

Mivel dekorálhatjuk az előszobát?

 • Tükörrel
 • Képekkel
 • Attraktív csillárral, függesztékkel vagy falikarral
 • Vázákkal, tálakkal, kisebb szobrokkal
 • Növényekkel
 • Szőnyeggel (jó, ha mosható vagy könnyen tisztítható)
 • Dekoratív ülőalkalmatossággal
 • Tapétával vagy bármilyen falburkolattal
 • Egyedi falfestéssel

Milyen legyen a világítás, milyen lámpákat használjunk az előszobában?

 • Jó, ha az előszobának van természetes megvilágítása, ha másképp nem megoldható, legyen üveges része az ajtónak.
 • Kell egy általános világítás, amely elegendő szórt fényt ad, ezt általában valami központi csillárral vagy plafonlámpával szoktam megoldani.
 • Dekorációs világítás, amely lehet egy falikar vagy egy látványos függeszték egy olyan falon vagy sarokban, amely nincs útban.
 • Irányfény, amely arra szolgál, hogy a tök sötétben is tudjunk tájékozódni. Ezt általában valamilyen led fényforrású lámpácskával szoktam megoldani, amelyeket alul a falba süllyesztve helyezek el. Praktikus, ha ezek a fények mozgásra kapcsolnak, így ha éjszaka botorkálunk a folyosón, nem kell lámpát kapcsolni, hirtelen amúgy sem látnánk semmit egy erős lámpa fényénél.

Milyen színeket és anyagokat használjunk az előszobában?

Igazából a színekre nincsenek külön szabályok, talán csak annyi, hogy egy sötét ablaktalan előszobában jobb elkerülni a sötét falakat, de láttam már példát arra is, hogy egy ablaktalan előszobában mégis jól mutatott egy feketére festett fal (igaz beszűrődött a természetes fény a nappaliból). A lényeg, hogy a színek és a stílus passzoljanak a lakás többi részéhez, illetve legyen valamiféle felvezetése az enteriőrnek.

Burkolatnak válasszatok olyat, amelyet könnyen tisztán lehet tartani. Gondolom elsőre mindenkinek a kerámiaburkolat ugrik be, de itt ne álljunk meg! Manapság a burkolatváltások elkerülése a trend, ezért általában ugyanolyan burkolatot teszünk az előszobába, mint a nappaliba, az étkezőbe, sőt még a konyhába is, ha egy légtérben van minden. Ez lehet jó minőségű laminált padló, bármilyen öntött padló vagy akár igazi fapadló is, ha tudomásul vesszük, hogy a fa sérülékeny. Én mindenképpen azt javaslom, hogy kerüljétek el a burkolatváltásokat, nincs annál rondább, mint egy fém burkolatváltó szegély, amely csak még jobban kihangsúlyozza a váltást és idővel úgyis feljön, bekerül alá a kosz, szóval csak a gond van vele. Ha a burkolat egységes, a terek is nagyobbnak tűnnek. Az nem igaz, hogy csak a kerámiaburkolat bírja az előszobában a kiképzést.

Dizain tippek:

 1. Légy merész! Dekoráld az előszobádat valami nem szokványos dologgal. Én nagyon szeretem a megdöbbentő látványelemeket az előszobában, amely a látogató számára egyértelművé teszi, hogy “milyen” helyre érkezett. Erre jó lehet egy brutál tapéta, amely lehetőleg lemosható legyen, hiszen nagy az igénybevétel. De lehet egy meghökkentő szobor is vagy egy kép, egy világító felirat, egy látványos csillár, egy meghökkentő szín vagy bármilyen nem várt részlet, szóval elő a fantáziával!
 2. Nagyítsd a teret! Próbálj meg minél több természetes fényt juttatni az előszobába, ha lehet bonts el olyan falakat, amelyekre nincs szükség. Cseréld a bejárati ajtót üvegezettre. Használj minél nagyobb felületen tükröt, ha faltól-falig, plafontól padlóig beborítasz egy falat tükörrel, az nem csak praktikus, hanem optikailag is növeli a teret.
 3. Dekorálj élő növénnyel! Minél nagyobb levelű és nagyobb méretű, annál látványosabb lesz! Ha nincs természetes fény, dekorálj művirággal. Ma már nagyon szép és élethű művirágokat is lehet kapni, nem csak a gagyit.

Fotók: Pinterest

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél a sorozat további részeiről első kézből értesülni, csatlakozz a Dizain Facebook táborához ide kattintva!

 

 

 

6 hozzászólás

 1. Zsu szerint:

  Dejódejó. Csak gyorsan posztold a többit is légyszi, mert jövő héten kezdem felújítani az új lakást:)

  • zaiviki szerint:

   Örülök, ha hasznosnak találtad. Úgy tervezem, hogy mindig hétfőnként posztolom majd az új részeket. Kissé időigényes ám egy ilyen bejegyzés. 😉

 2. Adri szerint:

  Kedves Viki,
  Leírhatatlanul tetszett ez az előszoba bejegyzésed! 🙂
  Már most várom a hétfőt, hogy a következő részt is elolvashassam! :)))))
  U.I.: Ha lehet egy kérésem, nagyon-nagyon megköszönném, hogyha lenne még olyan jellegű ötletelésed is mint ami a száraz tészta és a faágak lefestésével kapcsolatban tettél közzé. :))))
  Még több otthoni kreativitásokhoz ötleteket szívesen fogadnék, de szerintem bárki itt az olvasók közül! 🙂
  Puszi,
  Adri

  • zaiviki szerint:

   Kedves Adri, örülök, hogy tetszett, remélem mások is hasznosnak találták. 🙂
   Vettem az adást, igyekszem majd dekor témában is erősödni. 😉
   V.

 3. gruzsina szerint:

  Kedves Viki!

  Szuper az oldal, nem olyan rég bukkantam rá(d), most folyamatosan olvasom a bejegyzéseket. 🙂
  Van esetleg korábbi bejegyzésed, ahol kis méretű előszoba (kisebb falrész) berendezéséről esik szó? Szívesen olvasnék róla, mert éppen előszoba berendezése előtt állunk…

  Szép napot!

  • zaiviki szerint:

   Kedves Fruzsina!
   Köszi, hogy csatlakoztál! 🙂 Így fejből nem emlékszem, hogy az évek során volt-e, de most épp én is egy előszobás feladaton dolgozom, ami nem túl nagy, úgyhogy hamarosan érkezik majd egy poszt erről, remélem, még időben.
   Üdv,
   V.