Így tervezz nappalit!

2014. 09. 23. | | lakberendezés

Itt a sorozat következő része, amelyben a nappali tervezéséről mesélek. Ez a téma önmagában is elég terjedelmes, ráadásul annyit írtam róla, nem is tudom, hogy fogjátok tudni elolvasni. Gondolkodtam, hogy inkább két részre szedem, de aztán mégis így hagytam, szóval hajrá!

Így tervezz nappalit!

A nappali megtervezése talán az egyik legnehezebb és legösszetettebb feladat. Amíg a konyhához vagy a fürdőhöz egyértelműen hozzárendelhetjük a funkciókat (tisztálkodás és főzés), addig a nappali szerepének meghatározása nem ennyire egyértelmű és ezáltal nem is könnyű. Milyen szerepet is tölt be életünkben a nappali? Itt pihenünk, itt játszunk a gyerekekkel, szórakozunk, tévét nézünk, olvasunk, dolgozunk, esetleg eszünk… ha nem is egyszerre történik mindez időben, de mindenképpen ugyanabban a térben. Hogy lehet ennyi funkciót belesűríteni egyetlen térbe úgy, hogy stílusa is legyen, amely tükrözi az ott élők személyiségét? Ez ám a nagy kihívás. A legfontosabb tehát, hogy a nappalit úgy kell kialakítani, hogy alkalmazkodni tudjon a család változó igényeihez.

A nappali olyan helyiség legyen az otthonotokban, ahol teljesen el tudtok lazulni, amely menedéket nyújt a munkával járó stressz elől. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a nappaliban barátaitok/vendégeitek is otthonosan érezzék magukat. A berendezés sikere egyetlen dologgal mérhető: jól érzitek-e magatokat az adott térben, szívesen töltitek-e ott az időtöket vagy nem. Ha azt veszitek észre, hogy inkább az étkezőben, a konyhában, a hálóban vagy bárhol máshol vagytok, akkor ez azt jelenti, hogy a nappali valószínűleg a rossz (vagy semmilyen) tervezés áldozata. Bármilyen stílusú és elrendezésű nappali térről is beszélünk, a kiindulópont mindig a tér megtervezése.

Milyen funkciókat tölt be a nappali?

  • Pihenés, kikapcsolódás, feltöltődés – ez mindenkinél más, pl. olvasás, zenehallgatás, tévénézés, társasozás stb.
  • Gyerekeknek játszótér – akinek van gyereke tudja, hogy a kicsik mindig a közelünkben szeretnek lenni, ezért a nappali is egy nagy gyerekszobává válik idővel, ha hagyjuk
  • Vendéglátás – a vendégeket kényelmesen le kell tudni ültetni a beszélgetéshez, játékhoz, esetleg biztosítani kell alváslehetőséget is
  • Tárolás – könyvek, műszaki cikkek, apróságok, dísztárgyak stb. tárolása
  • Otthoni munka/dolgozás – íróasztal elhelyezése, dolgozó sarok kialakítása, ha szükséges
  • Étkezés – ha a nappalival egy légtérben kell elhelyezni az étkezőt is
  • Közlekedés – minden funkciót akadálytalanul meg kell tudni közelíteni

Természetesen minél több funkciónak kell megfelelnünk ebben a térben, annál bonyolultabb a munka. Bármire is használjuk a nappali szobát, egy kényelmes kanapé vagy más ülőalkalmatosság, a jó megvilágítás, és néhány tároló- vagy lerakóbútor elengedhetetlen. Ha az első kérdésre tudjátok a választ, akkor neki is kezdhettek a tervezésnek. Írjatok fel mindent egy papírra, hogy a tervezés folyamán önmagatokat tudjátok ellenőrizni.

Milyen útvonalakon járunk?

A következő lépés a közlekedési útvonalak feltérképezése. Ezt célszerű egy méretarányos alaprajzba berajzolni és ehhez igazítani a berendezést. Semmi másról nincs szó, mint hogy merre mész a szobában, egyik ajtótól a másikig, ablakig, kapcsolókhoz, tévéhez, hifihez stb. Ezeket egy vonallal berajzolod az alaprajzba és máris látod, hová nem érdemes bútort tenni, mert állandóan kerülgetni kell majd.

Hogyan rendezzük be a nappalit?

Ez így túl általános kérdésnek tűnhet, ebben a fázisban csupán annyit jelent, hogy próbáljuk meg felosztani a teret, azaz különítsünk el egy-egy részt a különböző funkcióknak, pl. olvasósarok, tv-nézés, gyerekeknek játszósarok stb. A nappali berendezésénél a legfontosabb elemekre érdemes költeni, ilyen egy kényelmes kanapé vagy egy fotel. Aki szeret öltözködni tudja, hogy a ruhatárát is érdemes pár időtálló, minőségi alapdarabra építeni. Ez az elv alkalmazható a nappalira is, itt is igaz, hogy érdemes minőségi alapokra építkezni.

Milyen bútorokra lehet szükség a nappaliban?

A nappaliban a legfontosabb bútordarabok között első helyen állnak az ülőalkalmatosságok. El sem képzelhető egy nappali kényelmes kanapé és fotel nélkül. A kanapét úgy válassszátok ki, hogy alkalmas legyen a pihenésre, a munkára, a baráti beszélgetésekre vagy esetleg étkezésre is. Érdemes úgy berendezni a szobát, hogy néhány széket, fotelt könnyedén elmozdíthassatok, ezáltal gyorsan átalakíthatjátok a szobát, ha betoppanak a barátok. Beszélgetés során az emberek szeretnek egész testükkel egymás felé fordulni, ezért nem jó, ha a bútorok akadályoznak titeket ebben.

A bútorokat arra is használhatjátok, hogy elhatároljátok egymástól a különböző típusú tevékenységeket. Akinek elég nagy tér áll rendelkezésére, nyugodtan különítse el a tv-nézést és a beszélgetést vagy olvasást. Akinek szűkebb térrel kell gazdálkodnia, használjon könnyen elmozdítható, kisebb és átalakítható bútorokat. Manapság nagyon divatosak az asszimetrikus kanapék, amelyek egyik végét ún. lounge résszel toldják meg. Ez a kényelmes pihenést szolgálja, hiszen egyből elfeküdhetünk rajta. A hagyományos kanapék remek kiegészítője a kanapé magasságával megegyező puff, amelyet a kanapé elé húzva kényelmes elnyújtózást kínál. A kanapé színét és formáját mindenkinek egyéni ízléséhez és a szoba stílusához kell igazítania. A modern, letisztult kanapékat remekül fel lehet dobni egy eltérő stílusú fotellel vagy karosszékkel.

Bútorok:

  • Egy kényelmes kanapé, amely méretében illeszkedik a szobához. Kanapéból nagyon sokfélét lehet kapni, olyat válasszatok, amely a Ti szokásaitoknak és igényeiteknek felel meg. Üldögélni szeretnél inkább rajta olvasgatva, vagy kényelmesen elheverni? Netán ággyá alakítható darab kellene? Ezeket érdemes végiggondolni vásárlás előtt, hiszen egy kanapét hosszú távon használtok.
  • Lerakóasztalok vagy dohányzóasztal. Mostanában inkább az a trend, hogy több kisebb asztalkát teszünk a kanapé köré/mellé.
  • Könyvespolcok, könyves szekrények mindenkinek a saját igénye szerinti méretben.
  • Komód, kisebb szekrény, tárolóbútor, amely magába tud rejteni sokmindent, pl. a gyerekek éppen aktuális játékait is.
  • TV és a hozzá tartozó médiaszekrény, amely elrejti a dvd-ket, cd-ket és egyéb cuccokat.
  • Fotel, esetleg lábtartóval, amelyben kényelmesen lehet üldögélni olvasás közben.
  • Íróasztal vagy egy kisebb asztalka egy székkel, ahová le lehet tenni a laptopot és egy jegyzetfüzetet.
  • Bármilyen egyéb kisbútor, pl. lámpaasztal, konzolasztal stb.

Mit hangsúlyozzunk a nappaliban?

A fókuszpont talán a nappaliban a legfontosabb kérdés. Ez lehet egy építészeti elem a térben, lehet egy gyönyörű kanapé vagy fotel, vagy a kandalló fölött egy festmény is. A lényeg, hogy legyen a szobának egy fókuszpontja, amelyen megakad a szem, és amely önmagában is kifejezi a stílusunkat. Ha egy szobában minden részletet hangsúlyossá teszünk, pont annyira lesz unalmas, mintha semmit sem emelnénk ki belőle. Hangsúlyozni nem csak tárgyakkal, hanem színekkel, mintákkal és struktúrával is lehet, erre majd később visszatérek.

Mivel dekorálhatjuk a nappalit?

Hú, hát ez egy olyan téma, ami gyakorlatilag kimeríthetetlen. Ha egyetlen szóval kellene elmondanom: bármivel. De nézzünk pár ötletet:

  • Tapétával – nemcsak mintás tapéták léteznek, hanem olyanok is, amelyek inkább egy struktúrát, felületet képeznek a falon, nagyon jó alapok lehetnek
  • Falburkolattal – ez lehet faburkolat, kőburkolat, tégla, előre elkészített gipszpanel vagy bármilyen más falburkoló panel
  • Egyedi falfestéssel
  • Zöld növényekkel, vágott virággal
  • Bútorokkal – egy-egy érdekes vagy látványos bútordarab a fókuszpontja is lehet a szobának
  • Dísztárgyakkal – vázákkal, tálakkal, szobrokkal, gyertyatartóval, apró emléktárgyakkal
  • Szőnyegekkel, párnákkal, takarókkal – minden kanapénak jól áll, ha szép párnák pihennek rajta
  • Függönnyel – a legegyszerűbb függöny is otthonossá teszi a teret
  • Színekkel – egy-egy erős szín a falon vagy a bútoron meghatározó eleme lehet a szobának
  • Festményekkel, képekkel
  • Dekoratív lámpákkal – csillár, állólámpa vagy asztali lámpa
  • Könyvekkel, újságokkal – az is nagyon hangulatos tud lenni, ha a könyvek bármilyen rendező elv szerint szépen szabályosan kerülnek fel a polcra

Milyen legyen a világítás, milyen lámpákat használjunk a nappaliban?

A világítás helyettesíti a természetes fényt, hozzásegít, hogy biztonságosan végezhessük a dolgunkat, amikor kint besötétedik, kiemeli a díszítőelemeket, életre kelti a színeket és a textúrákat. A legszebben berendezett szoba is csak egy sötét lyuknak fog tűnni, ha pl. egyetlenegy mennyezeti fényforrás világítja meg, és a legdizájnosabbb lámpatest is használhatatlan, ha nem ad elég fényt. Tehát a funkcionális és az esztétikai szempontok egyaránt fontosak, és még egyszer mondom: már az elején tessék gondolni a világításra! A világítás tervezését gyakorlatilag az építkezés elejénél el kell kezdeni. A körültekintően átgondolt tervezéssel elkerülhetők a bosszantó “nincs itt elég fény”  típusú felkiáltások.

A lámpatestek és szerelvények kiválasztása nagyon fontos lépés. A végső döntés sokáig halogatható (pontosan melyik lámpát veszed meg), de mindenképpen tudnod kell, hogy a nappali egyes részein milyen világításra lesz szükséged, ehhez pedig pontosan tudnod kell, hogy mit hová fogsz tenni. A legjobb világítási megoldások rugalmasságot, a fény erősségének szabályozását és az energiatakarékosságot tartják szem előtt. A szoba meghittségét a jól eltalált világítás teremti meg. A nappaliban is célszerű egy központi fényforrást elhelyezni, ez lehet plafonlámpa vagy csillár, de lehet álmennyezetbe rejtett világítás is. Az egyes funkciókhoz (olvasás, tv-nézés, beszélgetés, kártyázás stb.) helyi világításokat kell kialakítani, ezek lehetnek spotlámpák, falikarok, állólámpák, rejtett világítások (pl. tv mögött). Ezen kívül irányított fényű lámpák elhelyezésével tudunk egy építészeti részletet vagy díszítőelemet kiemelni, pl. egy festményt. Egy ilyen fényforrásnak semmi más funkciója nincs, mint hogy azt az egy fontos részletet megvilágítsa. És van még egy fontos elem: a hangulatfény, amelynek egyetlen célja a díszítés, hogy hangulatosabbá és intimebbé tegye a teret. Ilyen lámpák például a fel-le világító kis falikarok, a padlóba/falba süllyeszthető ledek vagy ledsorok.

Dizain Tippek:

  • Összpontosíts egy dologra! Válassz egy fókuszpontot a szobában, azt hangsúlyozd színek, formák vagy érdekes felületek használatával és a megfelelő világítás kiválasztásával! Minden többi részlet finoman segítsen ezt az egy pontot hangsúlyozni.
  • Légy eredeti! Ne próbáld meg lemásolni mások ötleteit, mindig a saját életmódod legyen a kiindulópont. Persze inspirálódni lehet mások munkáiból, de soha ne akarj egy az egyben lemásolni semmit. Ugyanis nem fog működni. Mindenkinek más az életmódja, mások a szokásai, másképp működik, más igényei vannak, más tetszik neki stb.
  • Használj sok textilt! Egy pihe-puha szőnyeg, sok színes párna és egy meleg pléd biztosan hívogató lesz esténként. Egy jól eltalált függöny pedig önmagában is felöltözteti a szobát.

 

Fotók: Pinterest, Houzz

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél a sorozat további részeiről első kézből értesülni, csatlakozz a Dizain Facebook táborához ide kattintva!

4 hozzászólás

  1. Csaba szerint:

    … az előbb véletlen Entert nyomtam,
    ha lemaradt a vége azért történt.
    Még küldök pár mintát:
    http://www.ebay.com/itm/Danish-Mid-Century-Modern-Teak-High-Back-Easy-Reclining-Lounge-Chair-Recliner-/251707868956
    http://cdn.furniturefashion.com/wp-content/uploads/2012/03/Teak-Armchair-from-.jpg

    MInden tippet előre is köszönök

  2. Riesenberger Klára szerint:

    Köszönöm a hasznos berendezési tippeket! Nekem azok a nappalik tetszenek, amikben a meleg színek dominálnak, így ezek a képek is megfogtak, amiket ebbe a posztba töltöttél fel. Mi hamarosan tervezzük, hogy átalakítjuk a nappalinkat, de ez a kanapénk biztosan marad. Nagyon jó választás volt. A motorosan növelhető ülőfelülete miatt is nagyon jó választás volt, így biztosan igazodnunk kell majd a színéhez. Tipikus esete a gombhoz kabátnak. http://www.riodesign.hu/ada-tom-tailor-ulogarnitura-kanape/ada-6867-motoros-ulogarnitura

  3. max szerint:

    Sziasztok,

    nagyon szép leírások és szép képek (főleg a kanapé tetszik).

    Több ilyen cikk kell.

    Üdv és szép napot!