Így tervezz fürdőszobát!

2016. 05. 29. | | lakberendezés

A mosakodás, a fürdés többet jelent a tényleges tisztálkodásnál. Amikor egy nehéz nap végén a forró fürdőben ücsörgünk vagy folyatjuk magunkra a forró vizet a zuhanyban, és közben átgondoljuk a minket érintő legfontosabb dolgokat, végre csak magunkkal foglalkozunk. Nem csoda hát, hogy a fürdőszobát igényeinknek, személyes szükségleteinknek megfelelően alakítjuk ki úgy, hogy a béke és nyugalom szigete legyen.

Így tervezz fürdőt! by DizainÍgy tervezz fürdőszobát!              

A konyha után a fürdőszoba az a helyiség, amelynek megtervezése a legnagyobb odafigyelést igényli. A lehetőségeink általában korlátozottak: adott a nem túl nagy alapterület, az ablak (jó esetben) és az ajtó elhelyezkedése, felújítás során pedig a gépészeti kiállások is. Egy kis fürdőszoba megtervezése olyan, mint a kirakós játék: csak egyetlen jó megoldás létezik. Ezt kell megtalálni.

Milyen funkciókat tölt be a fürdő?

  • Tisztálkodás
  • Feltöltődés, pihenés – egy kád forró vízben ücsörgés egy jó könyvvel vagy jó társaságban
  • Mosás, ruhaszárítás – ahol nincs külön mosókonyha, a mosógép elhelyezéséről is gondoskodni kell
  • Tárolás – a tisztálkodáshoz szükséges cuccok elhelyezése, mosó- és tisztítószerek, törölközők stb. tárolása

Abból kell kiindulnunk, hogy legalább három tárgyat biztosan el kell helyeznünk a térben: egy vagy két mosdót, egy kádat és/vagy zuhanyzót, valamint a WC-t. Persze lehet olyan helyzet, hogy külön van a WC, de akkor is praktikus egy második WC elhelyezése a fürdőszobában. Mindezeket úgy, hogy a térben adott az ajtó/ablak helye és általában a gépészeti kiállások is. Ezeken felül néha kell még számolni a bidével és a mosógép/szárító elhelyezésével is. Bizonyos mértékig a lehetőségek korlátozottsága még előnyünkre is szolgálhat, mert van kiindulási alap a tervezéshez.

Hogyan rendezzük be a fürdőszobát?

A fürdőszoba berendezésénél mindig a gépészeti kiállások, ill. lehetséges kiállások meglétéből kell kiindulni. Ezek alapvetően meg fogják határozni, hogy mit hová tehetünk. Mivel minden fürdőszoba más és mindenki igénye is más, nehezen lehet megmondani az egyetlen és jó megoldást. Az első, hogy letisztázd magadban, hogy milyen funkciókat kell betöltenie a fürdőnek? Kádat szeretnél vagy elég egy zuhanyzó? Legyen benne WC, esetleg bidé vagy ezeket egy külön helyiségbe tudod tenni? Egy vagy két mosdót szeretnél? El kell-e helyezni a mosógépet is, esetleg egy szárítógépet? A kád lehet fal mellé állított és térbe állított is, ez megint csak hely- és igényfüggő. Régebben úgy tartották, hogy a kádat nem szabad ablak alá tenni, mert ha az ablak nem szigetel jól, vizesen könnyen megfázhatunk. Ma már nagyon jól szigetelő ablakok vannak, miért ne lehetne a kád az ablak alatt, pláne, ha még kilátás is van vagy netán a csillagokat szeretnénk bámulni a kádból? Általános szabály, hogy mindent úgy kell elhelyezni a fürdőben, hogy elegendő hely maradjon a használatára. A mosdó előtt kényelmesen elférjünk, a WC-n ülve ne verjük be a térdünket és felállva róla a fejünket sem, mondjuk a tetőbe, ha tetőtérben vagyunk. A bidé mellett kétoldalt lesz helyre szükségünk, hogy a lábaink elférjenek. Általánosságban elmondható, hogy a szaniterek előtt minimum 60 cm helyre van szükség a kényelmes használathoz. A fürdőszoba tipikusan az a helyiség, amely ugyan kicsi, de sokba kerül. Javaslatom, hogy minőségi szanitereket és csaptelepeket válasszatok, mert hosszú távon az fog kifizetődni. Egy rossz minőségű csaptelep pár év alatt tönkre megy és vehetsz újat, míg egy drágább, de jó minőségű termék több, mint 10 évet is kibír folyamatos használat mellett.

Milyen szaniterekre és bútorokra lehet szükség a fürdőben?

  • Fürdőkád, amely sokféle méretben létezik, az egészen picikétől a kétszemélyes nagy kádakig, lehet fal melletti, beépített és térben álló is. A 170×70 cm-es kád mondható egy normál alap méretnek. Nagyon kicsi kádat nem érdemes betervezni, ha kevés a hely, akkor inkább zuhanyzót válasszatok. A sarokkádak a tévhittel ellentétben nem helytakarékosak, hanem borzasztóan sok hasznos helyet foglalnak el, ráadásul a hasznos belső része sokkal kisebb és kényelmetlen, mint egy ugyanakkora helyen elférő sima kádé. Én utálom a sarokkádakat és mindenkit lebeszélek róla. Ha megnéztek bármilyen külföldi design újságot, sehol sem láttok sarokkádat. Nem véletlen.
  • Mosdó és mosdópult. Praktikus olyan mosdópultot választani, amely mellett marad hely a pulton a tárolásra is. Nincs annál bosszantóbb, amikor nem tudod letenni a fogkefét vagy bármit, ami a kezedben van. Az is előnyös, ha a mosdó alatt van elég tárolóhely, lehetőleg fiókos, amiből gyorsan és könnyen elő lehet kapni, amire épp szükség van.
  • WC és bidé. A falba épített WC tartályt javaslom, így a teljes gépészetet el lehet tüntetni, könnyebb a takarítás is, ha nem látható a tartály és a csövezése.
  • Bármilyen egyéb tárolóbútor, amely elnyeli a tisztítószereket, törölközőket, hajszárítót és egyéb motyót. Plusz nagyon jó szolgálatot tesznek az akasztók, amelyekre a törölközőket és a levetett ruhákat is felakaszthatjuk. Ha elöltöltős mosógépetek van, érdemes elgondolkodni a szekrénybe építéséről is, hogy még szebb legyen a végeredmény.
  • Szennyes tároló, ha a mosás is a fürdőben történik.
  • Praktikus egy szék is vagy bármilyen lerakó, ha van hozzá elég hely. Amíg a gyerek fürdik, nem kell, hogy leszakadjon a derekunk a hajlongástól. De akkor is jó szolgálatot tesz, ha beszélgetni szeretnénk a másikkal, aki épp a kádban heverészik. És a pizsit is van hová tenni.
  • Törölközőszárítós radiátor, ezt mindenképpen ajánlom, nagyon praktikus.

Mivel dekorálhatjuk a fürdőt?

  • Ízlésesen megválasztott csempékkel és padlólapokkal. Csak győzzetek választani.
  • Dekorcsempével – ma már szinte végtelen formájú és színű csempéből választhatunk (pl. mozaik, metrócsempe, cementlap stb.)
  • Egyéb vízálló falburkolattal, pl. tadelakt vakolattal, vagy cementsimítással
  • Tapétával – bizony, tapétával is, ha a páraelvezetés megoldott, nyugodtan tehettek tapétát a fürdőbe azokra a falakra, amelyet nem ér közvetlenül víz. Lemosható vinyl tapéta még a mosdó mögé is nyugodtan mehet.
  • Zöld növényekkel, vágott virággal
  • Fotókkal, plakátokkal – itt ügyelni kell arra, hogy a pára ne tegyen kárt a képekben, célszerű üveg mögé tenni
  • Tükörrel – egy nagyméretű tükörrel optikailag növelhetjük a kis alapterületű fürdő méretét
  • Dísztárgyakkal – vázákkal, tálakkal, gyertyatartókkal, apró emléktárgyakkal
  • Színes törölközőkkel, kádkilépővel
  • Dekoratív függesztett lámpákkal (csak vizes helyiségbe használható vagy kültéri lámpákat használjatok)

Milyen világítást használjunk a fürdőben?

A fürdőben a mosdó fölötti tükörvilágítás a legfontosabb, az elegendő fény elengedhetetlen borotválkozáshoz és sminkeléshez is. Jó, ha ez a fény nem felülről jön, hanem szemből, esetleg indirekt fény formájában a tükör mögül. Nincs rosszabb látvány annál, amikor ébredés után felülről kapjuk az arcunkra a fényt, garantált a lehangoló napindítás. 🙂 A tükörvilágításon kívül egy általános fényforrásra is szükség lesz, ez a mennyezeten helyezkedjen el. Ezeken kívül bárhol elhelyezhető még hangulat világítás, de mindig figyeljünk arra, hogy érintésvédett (IP védett), direkt fürdőszobába való lámpákat vásároljunk.

Milyen színeket és anyagokat használjunk a fürdőben?

Ez egyéni ízlés kérdése. Ha a fürdő sok természetes fényt kap, használhatunk sötétebb színű csempéket is (pl. antracitszürke), de ha kevés a természetes fény, inkább a világosabb árnyalatokat részesítsük előnyben. Elképzelhető még a trópusi fa használata, a különböző vinyl tapéták és a lemosható festékek kreatív alkalmazása is. Választhatsz kerámiaburkolatot, de természetes anyagokat is, mint pl. a márvány. Akkora a választék, hogy simán el fogsz bizonytalanodni, úgyhogy azt javaslom, kész koncepcióval indulj el a csempeboltba és ne hagyd magad elbizonytalanodni a választék láttán.

Dizain tippek:

  1. Ne feledd a dekorációt! Használj sok dekorációs elemet, mécseseket, kisebb gyertyatartókat, képeket a falra, tengeri emlékeket, pl. kagylót, tengeri csillagot stb. Összetekert színes kéztörlőkkel is feldobhatod a mosdópultot.
  2. Ne csempézd körbe a fürdőt! Már nem divat az összes fal csempével borítása. Csak oda tegyél csempét, ahová feltétlenül szükséges, pl. a kád mögé vagy a zuhanyzóba. A többi falra tegyél tapétát vagy csak simán fesd le.
  3. Tárolás, tárolás, tárolás! Legyen elég pakolós szekrényed és tüntesd el a sok apró csetreszt a szemek elől. Sokkal megnyugtatóbb és pihentetőbb lesz egy olyan fürdőben feltöltődni, ahol nem a szanaszét hagyott flakonokat, krémeket és tisztítószereket kell bámulni.

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Így tervezz fürdőt! by Dizain

Fotók: Pinterest

Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a sorozat többi részét is:

Így tervezz előszobát!

Így tervezz nappalit!

Így tervezz konyhát!

Így tervezz étkezőt!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Dizain Facebook közösségéhez ide kattintva! Ne felejtsd el legördíteni a tetszik gombot és az értesítéseket bekapcsolni, hogy biztosan lásd az új bejegyzéseket:

FB értesítések Dizain