Hogyan készíts egyedi falfestést sablon segítségével?

2016. 09. 25. | | lakberendezés

A mai bejegyzésben egy kiskamasz lány szobájának egyedi falfestését szeretném bemutatni. Nem kell más hozzá csak egy jó adag elszántság, de abból tényleg elég nagy adag, no meg persze csodás színű falfestékek és egy sablon a minta festéséhez.

Egyedi falfestés sablonnal

A történet egy albérletben játszódik, méghozzá egy új építésű házban, ahol a falak frissen vannak festve. Méghozzá bézsre. Tízből kilenc embernek nyilván eszébe sem jutott volna a vadiúj bézs szín eltávolítása, de nekem első dolgom volt, hogy az egész szobát bézsmentesítettem és kifestettem fehérre Poli-Farbe Platinummal. Ez volt az alap, innen indultunk. A bézs színt tökéletesen befedte a Platinum, csak egyszer kellett átgurítani. A szobában az ágy mögötti fal kapta az egyedi falfestést, amely öt méter hosszú, tehát a feladat nem volt kicsi.

Az eredeti ötletem az volt, hogy az egész falat sablonnal fogom kifesteni, de ahogy nézegettem az öt méteres falat, rájöttem, hogy ennél jobban szeretem magam, ekkora büntetést nem érdemlek. 🙂 Ezért gyorsan koncepciót váltottam, kitaláltam, hogy alulra jöjjön egy homogén sáv és csak felülre kerüljenek a minták. Hát így is elég nagy falat volt, két teljes napom ment rá reggeltől estig.

Az első lépésben kimértem, hány sor mintát szeretnék felülre festeni és ehhez képest az alsó színes sáv meddig fog tartani. Ehhez a festősablont méretre kellett vágnom, hogy később majd ne kelljen méregetni, csak egymás mellé/alá illeszteni a falon. A sablont egyébként innen rendeltem, csak a széleiből kellett levágnom.

Miután ezzel megvoltam, a falon kimértem, meddig fog érni az egyszínű sáv, majd maszkolószalaggal kiragasztottam és kezdődhetett a festés. A Poli-Farbe Platinum és Platinum RIO egyrétegű beltéri festékeit használtam.

Egyedi falfestés

Az alsó vastag sáv Platinum RIO Brazil menta színű lett, nem is tudom igazán megfogalmazni, hogy milyen zöld, kicsit türkizes, kicsit mentás, szerintem nagyon szép. A mintákhoz pedig ezeket a színeket használtam még a Platinum választékából: Csillagfürt (halvány lila), Moha (sárgászöld), Hamvaska (halvány szürke), Fekete tulipán (antracit szürke). De ez kevés lett volna, mert a sablonon kilenc motívum van, tehát kilenc különböző árnyalatra volt szükségem, ezért festékkeverésbe kezdtem. A Brazil mentából fehérrel kétféle világosabb árnyalatot, Fekete tulipán hozzáadásával pedig egy sötétebb árnyalatot kevertem ki. A Mohából fehér hozzáadásával egy pasztell sárgát állítottam elő. Ezeket a színeket és az eredetieket is használtam a minta felfestésekor, összesen tehát kilenc színnel dolgoztam. A Platinum festék egy rétegben is tökéletesen fed, ez nekem most nagyon fontos volt a sablon használata miatt, de az is jól jött, hogy az alsó Brazil menta színű sávot is csak egyszer kellett festeni, mert így időt spóroltam. Ráadásul festés közben nem fulladtam meg a festékszagtól, kifejezetten finom illata van. Szóval ajánlom mindenkinek, aki házilag szeretne falat festeni otthon, mert egyszerűen használható és gyors lesz az eredmény.

Polifarbe PlatinumA mintákat közönséges mosogatószivaccsal vittem fel a falra, nem ecsettel, mert nem akartam, hogy  szétkenődjön a művem a túl sok festéktől. Állítólag kicsi hengerrel is működik a dolog, de az nem volt épp kéznél, ezért feláldoztam pár szivacsot.

Egyedi falfestés sablonnal

A sablont maszkolószalaggal rögzítettem a falra, ügyelve arra, hogy mindig csak a fehér részekre ragasszak, ne a friss mintákra. Egy ekkora fal “bemintázását” csak olyanoknak ajánlom, akiknek igazán jó a monotónia tűrésük. 😉

Egyedi falfestés sablonnal

Egyedi falfestés sablonnal

A sablont vízszintmérővel ellenőriztem, nehogy menet közben elcsússzon a minta.

Egyedi falfestés sablonnal by Dizain

Egyedi falfestés sablonnal

Most pedig jöjjön a végeredmény pár képben. Mivel a szoba lakójának van egy törpe nyuszija, természetesen nyuszi imádás van:

Egyedi falfestés sablonnal

Dizain falfestés sablonnal

Egyedi falfestés

Egyedi falfestés

Egyedi falfestés sablonnal

Egyedi falfestés sablonnal

A szoba négylábú lakója, mint mimikri:

Dizain nyuszi

Ez pedig a bónusz kép, a nyuszkó érdeklődve figyelte a fotózást. 🙂

Álló nyuszi

Köszönöm a festékeket a Poli-Farbénak. Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Dizain Facebook oldalához ide kattintva, az Instagramon pedig ITT találsz.