Ezek lesznek a lakberendezési trendek 2019 második felében

2019. 05. 25. | | lakberendezés

Ezen a héten a Poli-Farbe Platinum Decor Day eseményen jártam, ahol tartottam egy rövid prezentációt a legfrissebb lakberendezési trendekről. Mivel nem voltatok ott, megosztom veletek is, milyen irányba tartanak a lakberendezési trendek, melyek azok a globális irányzatok, amelyek hatással vannak a minket körülvevő épített környezet tudatos alakítására.

A legfrissebb lakberendezési trendek

Új anyagok, tudatos fenntarthatóság

A Földet súlyos környezeti katasztrófa fenyegeti, csupán 12 évünk van, hogy ezt a folyamatot visszafordítsuk, biztos Ti is hallottatok vagy olvastatok erről az elmúlt időszakban. Ez a világméretű aggodalom a nemzetközi trendekre is nagy hatással van. A tervezőket a környezeti károk megakadályozásának lehetősége inspirálja a termékek életciklusának újragondolására. A fenntarthatóság igénye szerencsére egyre több fogyasztóban felmerül, ezért mindannyiunk érdeke, hogy új anyagokat, új megoldásokat találjunk a mindennapi tárgyaink előállítására és a szemét csökkentésére. A fő kérdés az, hogyan tudunk olyan új anyagokat fejleszteni és használni, amelyek lehetőség szerint soha nem kerülnek a szemétbe, mert folyamatosan újra és újra felhasználhatóak lesznek. Ez az előttönk álló időszak legnagyobb kérdése. Minimalizálnunk kell a környezeti károkat, hogy elkerüljük a klímaváltozást és az időjárás szélsőségessé válását. Elég, ha az idei tavaszra gondolunk, ami inkább őszies, mint tavaszias, de az biztos, hogy nem normális. A napokban gondolkodtam azon, hogy jóformán 7 hónapja fázunk, fűtünk és meleg ruhákat hordunk. Ennyi időt egy kapszulagardrób sem bír ki, hiszen egy kapszula három hónapra, tehát egy normális hosszúságú évszakra lett kitalálva, szóval kezdem unni a ruháimat. 🙂

És most nézzük, hogy mi az a négy lakberendezési trend, amely a fenti gondolat mentén alakult ki, erről szólt a prezentációm is:

CSAK A VÁLTOZÁS ÁLLANDÓ 

A világ jelentősen átalakult az utóbbi évtizedben és megjelent egy új életforma, amely a szabadságot, az új élményeket és a változást helyezi a középpontba. Ők a digitális nomádok, akiket nem érdekel a tárgyak gyűjtögetése, mert nem tartózkodnak sokáig egy helyen, ezért az őket körülvevő környezet is átalakul. Fő szempont az életükben, hogy a világ bármely pontján tudjanak élni és dolgozni. Tárgyaik épp ezért modulárissá, átalakíthatóvá és hordozhatóvá válnak, hogy alkalmazkodjanak ehhez az új életformához. Erre a stílusra a bohóság és a lazaság jellemző, tele van bátor színekkel és a folyamatos változással.

digitalis-nomadok

FELTÖLTŐ OTTHONOK 

A legfrissebb lakberendezési irányok már nem arról szólnak, hogy a bútorok hogyan mutatnak a lakásban, hanem arról, hogy az ott élők hogyan érezik magunkat az otthonukban. A lakberendezők elsődleges feladata a jövőben, hogy olyan funkciókkal ruházzák fel az enteriőröket, amelyek növelik a tulajdonosok fizikai és érzelmi jólétét. A kiegészítőkön nomád jegyek tűnnek fel, amelyek az emberi kéz alkotta tárgyakon is visszaköszönnek. Ezt a stílust a natúr és földszínek jellemzik, a természetben megtalálható formákból és anyagokból építkezik. Egyszerre letisztult és természetközeli.

lakberendezesi-trendek2

A TERMÉSZET ÉRINTÉSE 

Az egyik leghangsúlyosabb irányzat napjainkban a lakberendezésben az ember és a természet kapcsolatát hangsúlyozza. Elsősorban városlakóknak szól, mert a zöld növények közelebb viszik őket a természethez. Növényekkel dekorálni természetesen nem új lakberendezési fogás, de mostantól nagyon hangsúlyos elem lesz az enteriőrök kialakításánál. A levél és növény motívumok megjelennek a textileken, tapétákon és a kiegészítőkön is. Sok zöld növény különböző formában, természetes alapanyagok és minőségi bútorok jellemzők erre a trendre. A drágább, de minőségi bútorok élettartama is hosszabb, így kapcsolódik az irányzat a környezet védelméhez. A színek a természetből merítenek és elmélyülnek, jellemzőek az erőteljes, hangsúlyos árnyalatok, a mély zöldek, a sötétkékek és az erős földszínek.

Lakberendezési trendek - A természet érintése

ÚJ MINIMALIZMUS 

Naná, hogy a minimalizmus sem maradhat ki, hiszen jó pár évtizede jelen van a lakberendezésben. Szinte állandó trendnek is felfoghatjuk, amely időről időre kicsit átalakul. A teljességre való törekvés jellemzi, hiszen sokan – köztük én is – életformaként tekintek a minimalizmusra. Milyenné válik a minimalizmus a jövőben? A formák lágyulnak és a rideg szögletességet felváltja egy organikusabb világ, amely még ugyanúgy letisztult, de már nem annyira szigorú és kimért, mint eddig. Formavilágát tekintve a retróból és egy kicsit az art decóból is merít, így jön létre ez az újfajta minimalista lakberendezés, ahol a finoman integrált stílusok adják a lelkét a tereknek. A letisztult tónusok dinamikusabbá válnak, a színek bátrabbak lesznek és ezáltal drámaibb hatást kölcsönöznek a térnek. A kézművesség és egzotikus kultúrák tárgyai jelennek meg az enteriőrökben, amelyeket az intenzív színek szépen kiemelnek.

Lakberendezési trendek

A fotók a Poli-Farbe  tulajdonát képezik.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon és az Instagramon is!