Különös építmények Pugliában

2010. 09. 14. | | életmód

Olaszországban, a Murge dei Trulli néven ismert naptól perzselt vidéken végeláthatatlan olajfaligetek, gyümölcsösök, szőlők és trullók sokasága színesíti a tájat. A trullo egy tradicionális kőből készült épület kúpos tetővel. Ezek a különleges építmények az Itria völgy Murge területének sajátjai, amely terület Puglia tartománynak egy része, egészen pontosan az olasz csizma sarkában. A trullók legfőképp Alberobellóban, Locorotondóban, Fasanóban, Martina Francán, Cisterninóban és Ceglie Messapicában találhatók meg, illetve ezen települések környékén. Az eredetük nem tisztázott, egyes vélekedések szerint lakásnak és raktárnak építették, de olyat is olvastam, hogy a római kor vidéki kerek sírkamráival hozták összefüggésbe. Hagyományosan a trullók cement és habarcs nélkül épültek, állítólag elkerülve így az adózást. Az egyik elmélet szerint olyan magas volt az ingatlanadó Pugliában, hogy az emberek kitaláltak egy olyan szárazon rakott építkezési technikát, amelyet könnyedén szét lehetett rombolni, amikor az ellenőrök a környéken jártak. Hihető vagy sem, mindenesetre ez az építkezési stílus volt az uralkodó a környező vidékeken, ahol a legtöbb telket, illetve területet még ma is szárazon rakott alacsony kőkerítés választ el egymástól.

A trullók teteje két rétegből készült: a belső réteg mészkő sziklákból állt a tetején egy zárókővel, a külső réteg pedig darabolt mészkő táblákból, amely így biztosította, hogy a víz ne folyjon be. Eredetileg a kúpos struktúra a földtől indult, de a legtöbb megmaradt trullónak egyenes fala van és arra épül a tető. A trullók tetejére rendszerint egy orom került, amely általában egy kis gömb. A tetőre gyakran festettek bizonyos evilági szimbólumokat, mint a szív, a kereszt, a csillag és a félhold stb. A falak nagyon vastagok voltak, amelyek nyáron kint tartották a meleget, télen pedig szigeteltek a hideg ellen. Minden kúpos tető egy szobát rejtett, így a többszobás trullóknak annyi kúpos tetejük volt, ahány szobájuk. A gyerekek egy hálófülkében aludtak, amelyet függönnyel választottak el.

A UNESCO Világörökségbe tartozó Alberobello a trullók fővárosa és turisták ezreit vonzza. Hát, ha valami tömény, akkor ez a városka az. Trullo trullo hátán: trullo szuvenír bolt, trullo étterem, trullo katedrális, trullo borbolt, trullo bazár… szóval kicsit nesze nektek turisták, itt vannak a trullók, mert még úgysem láttatok ilyet. Valahogy fojtogató volt. Nekünk sokkal jobban tetszett a bájos Locorotondo a szűk kis utcáival és helyi specialitásokat kínáló éttermeivel. No meg Cisternino, ahol a szállásunk is volt egy felújított és átalakított trullóban, erről ITT olvashattok.