Szoborpark a kőbányateknőben

2010. 11. 22. | | életmód

A hétvégén leltem rá a Nagyharsány szoborparkra, amelyről bevallom én eddig még nem sokat hallottam, ezért gondoltam, megosztom Veletek is a felfedezésemet. A Szársomlyó hegy a Villány-i hegység különlegesen érdekes, jellegzetesen megnyúló formájú, legmagasabb tagja. A hegy lábánál, egy elhagyott kőbányateknőben található az előbb említett Nagyharsány szoborpark. Ez a különleges szabadtéri műterem és szoborpark 1968-ban jött létre a baranyai képzőművészek kezdeményezésére és azóta elsőrangú helyszínévé vált a nemzetközi kortárs művészeti kapcsolatok kialakításának.

A Szársomlyó oldalában, a Remete-dűlőben álló Gyimóthy Villában működő alkotótelep 1970-től vált nemzetközivé. Az elmúlt negyven évben közel kétszáz magyar és külföldi kőszobrász lakott itt és hozta létre alkotásait a szabadtéri műhelyben. Olyan neves művészek dolgoztak itt, mint az alapító Bocz Gyula, Rétfalvi Sándor, Székely Péter, Martyn Ferenc, Bencsik István, Orosz János vagy Kigyós Sándor. A Gyimóthy Villa izgalmas szellemi központtá vált, a magyar és külföldi művészvilág találkozási pontjává.

Jót sétáltunk a szoborparkban, igaz az idő nem volt túl barátságos (ez látszik is a képeken). Az egykori kőfejtő igazi “otthonává” vált az alkotásoknak, a növényzet ugyan itt-ott már elhatalmasodott, de a szobrok még így is életre kelnek ebben az eredeti térben. Remélem, a fotóim visszaadják ezt a hangulatot.