Torta pasqualina, azaz olasz húsvéti torta – Vendégposzt

2011. 04. 19. | | életmód

Fogadjátok szeretettel a dizain első vendégbloggerének, Vigh Alexának, az axi’s kitchen gasztroblog írójának posztját, amellyel  a húsvéti menü kiválasztásának nehéz döntésében szeretne Nektek segíteni, ezúttal a sonka-torma vonaltól elvonatkoztatva. Én már fel is írtam a bevásárlólistára a hozzávalókat!

Vendégposzt húsvéti recepttel egy lakberendező blogjára. Az első „Hűha…” után rögtön tudtam, hogy a kapcsolódási pont nem lehet más, mint Olaszország, melyért mindketten rajongunk. A véletlen úgy hozta, hogy tavaly még az itáliai úticéljaink is közösek voltak, Puglia, az olasz csizma sarka és Ligúria. Két csodás és teljesen ellentétes hangulatú és karakterű tartomány, melyek méltatlanul nem a legismertebbek a magyar turisták körében.

Ligúriában fekszik Cinque Terre, az Ötföld, mely öt pici kis falut jelent. A szinte függőleges sziklafalakra épült régi kis halászfalvak a színes, kopott házaikkal és véget nem érő szűk és egyenetlen lépcsősoraikkal ma az UNESCO Világörökség részét képezik. Egyszer mindenkinek kötelező!

A régió egyik legismertebb étele a pesto genovese, én most mégis egy másik ligúr specialitást választottam, mely a Húsvétot  a nevében is hordozza: Torta Pasqualina, azaz húsvéti torta.

Torta, mégsem desszert, előétel vagy egy húsvéti brunch remek fogása lehet.

Akinek nincs ideje (vagy kedve…) készítheti bolti leveles tésztából is, én az eredeti recept szerinti gyúrt tésztás receptet sütöttem meg.

Hozzávalók:

•    500 g liszt

•    80 ml olívaolaj + pár evőkanál a tészta kenéséhez

•    1 hagyma apróra vágva

•    2 gerezd zúzott fokhagyma

•    600 g spenót (vagy mángold) megtisztítva

•    500 g ricotta

•    100 g reszelt parmezán

•    6 tojás

•    1-1 evőkanál friss petrezselyem és majoranna aprítva

Elkészítés:

1.    Egy karos keverőgépbe töltsük bele a lisztet, adjuk hozzá az olívaolaj felét, egy csipet sót és 250 ml langyos vizet. Dagasszuk 8-10 percig, amíg sima tésztát kapunk. A tésztát vágjuk 10 egyenlő részre, formázzunk belőle gombócokat és nedves konyharuhával lefedve pihentessük 1 órán keresztül. Ha valaki nem szeretne tésztát gyúrni, dolgozhat 500 g leveles tésztával is, melyet 4-4 rétegben használunk a torta alsó és a felső részén.

2.    Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és a megtisztított, csíkokra vágott spenótot, pároljuk 2 percig, amíg összeesik. Húzzuk le a tűzről és hűtsük ki. Ha kihűlt, kézzel nyomkodjuk ki belőle a nedvességet és ha szükséges vágjuk kisebb darabokra a spenótleveleket, hogy a ricottával egyenletesen el tudjuk majd keverni.

3.    Egy keverőtálban villával keverjük össze a ricottát, spenótot, zöldfűszereket, a reszelt sajtot és adjunk hozzá 2 felvert tojást. Sózzuk, borsozzuk.

4.    Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Olívaolajjal kenjünk ki egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Lisztezzük meg a nyújtódeszkát és egy tésztagombócot is és nyújtsuk 1 mm vastagságúra, majd helyezzük a tortaforma aljába úgy, hogy a tészta túlnyúljon a forma peremén (ezt a tésztát kell majd a tetejére visszahajtani). Olajozzuk be a tészta tetejét és ismételjük meg a műveletet további 4 réteg tésztával.

5.     Kanalazzuk a ricottás keveréket a tésztára. Egy evőkanállal csináljunk 4 mélyedést a töltelékbe, ezekbe óvatosan üssük bele egyesével a tojásokat (nyersen!).

6.     A maradék 5 tésztagombóccal ugyanúgy járunk el, mint az előzőekben és itt is minden réteget megkenünk olívaolajjal. Amikor elfogyott a tészta, éles késsel levágjuk a peremen túllógó rétegeket és szorosan visszahajtjuk a széleket, hogy lezárjuk az oldalát. Villával megszurkáljuk, a tetejét is beolajozzuk és 45-50 perc alatt szép aranyabarnára sütjük. Leveles tészta tetejét felvert tojással kenjük be.

7.    A formában hagyjuk kihűlni, langyosan felszeleteljük, így a legfinomabb.

Annak pedig külön örülök, hogy már a főzés-fotózás után, innen a blogról megtudtam, hogy Viki kedvenc virága a tulipán…