Miért pont a tulipán?

2011. 05. 01. | | életmód

A tulipán a lilomfélék családjának egyik nemzetségébe tartozik. Csaknem száz faj és több ezer nemesített fajta tartozik ide. A tulipán neve a perzsa „toliban” szóból származik, mivel alakja hasonlít az iszlám világban használt fejfedőre, a turbánra. Régies magyar neve: tulipánt. Közép-Ázsiából származik, de Európában is találhatók őshonos fajok. A Kárpát-medencében négy faj él vadon, ebből a legismertebb az áprilisban nyíló Tulipa Hungarica, a magyar tulipán.

Tulipa Hungarica

A törökök tenyésztették ki a tulipán legszebb példányait. I. Szulejmán császár uralkodása idejében (1494-1566 tájékán) már kísérleteztek is vele, számos változatát kifejlesztették. A 16. század elején a törökök a Kárpát-medence jelentős részét meghódították, ekkor ismerték meg az európaiak ezt a növényt. A bécsi udvar megbízásából az isztambuli nagykövet Augerius Gislenius Busbequis beszerzett hagymákat Törökországból, amelyet aztán a Carolus Clusiusnak, a kor neves botanikusának ajándékozott. Busbequis honosította meg a növényt Hollandiában is, amikor 1593-ban a leideni egyetem professzora lett és nem meglepő módon tulipánokat ültetett a kertjében. Magyarországon is a 16. század vége óta termesztik. Mára mintegy 3–4000 különböző termetű és virágú faját nemesítették ki. A virág a kék kivételével bármilyen színű és változatos mintájú lehet, még sötét ibolya (majdnem fekete) és zöld virágú fajták is léteznek.

A tulipán általában a nőiséget, a szerelmet jelképezte a művészetekben, illetve erotikus szimbólum volt, így a piros tulipán kifejezetten az érzéki örömöket fejezte ki. A keresztény szimbolikában a fehér tulipán a (testi-lelki) tisztaság jele. A 17. századi holland csendéleteken rendszerint a dolgok mulandóságát, a halált fejezi ki a szirmait hullató tulipán. A magyar népművészetben főleg a szerelmi ajándékokon, hímzéseken gyakori motívum. A színe jellemzően piros, amely az érzékiségre, a szerelemre is utal. Mint termékenységszimbólum gonoszelhárító szerepe van, azért is faragták régen kapukra. Használati tárgyakra is faragták, mint például a ládákra, továbbá hímezték terítőkre, ágyneműkre, ruhákra. Karpereceket, ővveretek és szíjvégek kedvelt díszítő motívuma. Edényeken is találkozhatunk ezzel a virággal, a korondi fazekasság fő díszítő eleme is a tulipán. Nem véletlen tehát, hogy éppen egy női bútorra került rá ez a virág: a tulipánosládára. A mennyasszony ebben a ládában gyűjtötte ruháját, ágyneműjét, amelyeket a házasságba magával vitt. A ládára festett tulipán jelképezhette a mennyasszony elvesztett szüzességét is. A különböző méretű, formájú és színű tulipánokkal a nők különböző életszakaszait lehet megidézni.

Milyen más virágot hozhattam volna anyák napjára, mint a tulipánt? Egyrészt a tulipán a kedvenc virágom (mint már említettem), másrészt kiderült, hogy ez a legnőiesebb virág, úgyhogy más szóba sem jöhet. Ezúton kívánok minden édesanyának és közülük elsősorban az én Egyetlen Drága Édesanyámnak boldogságos Anyák napját! Gyűjtöttem egy csokorra valót tulipános fotókból, remélem virágba borítja a napotokat.

Forrás: itt és itt

 

4 hozzászólás

  1. […] végül. de nem utolsósorban álljon itt Viki cikke a tulipántokról. Nem nem írtam rosszul, ez a virág régies elnevezése. Ezt és még sok.sok […]

  2. smgd szerint:

    Köszönöm Drágám. Vannak nekem is különleges tulipános fotóim, majd alkalomadtán küldök.
    Csók
    Édesanyád.

  3. Piros szerint:

    Nagymamának is bejött a tulipán, ráadásul pont egy ilyen sárga színű magyar fajta került a vázácskájába! 🙂

  4. zaiviki szerint:

    Jó választás! 😉