A színek ereje – Interjú Ragány Angéla stylisttal

2017. 04. 15. | | életmód

Az előző posztban írtam arról, hogy idén a Glamour WOTY Gála előtt felkértem Ragány Angéla stylistot, a ColourMyStyle blog íróját, hogy segítsen ruhát választani a gálára, és mekkora hatással volt rám a felismerés, hogy milyen színtípusba tartozom, milyen színek állnak nekem jól és mely színeket kerüljem inkább, ha nem akarok évekkel öregebbnek látszani. A tanácsai azóta is nagy hatással vannak rám, sokkal tudatosabban öltözködöm és ezáltal az önbizalmam is az egekben van. 🙂  Most pedig olvassátok szeretettel az Angélával készült interjút!

ragany-angela

Ha jól tudom, az eredeti szakmád teljesen más volt, mint amivel most foglalkozol. Miért és hogyan lettél stylist?

Valóban, jogi diplomám van és kb. 6 évig ebben a szegmensben is dolgoztam. Nagyon szerettem azt is amíg tartott, izgalmas munkám volt, főként Európai Uniós és nemzetközi vonalon dolgoztam, utaztam sokat a munkám jellegéből adódóan, de tudatos döntés volt a váltás. Minden úgy van jól, ahogyan most van, hiszek abban, hogy mi alakítjuk az életünket és ha úgy érezzük valami már nem elégít ki, vagy már nem tesz boldoggá, ideje továbblépni. Én is hasonlót éreztem, azt, hogy szeretnék emberekkel foglalkozni, adni nekik és olyan munkát végezni, amihez járul valamilyen pozitív dolog, öröm és elégedettség az ügyfelek részéről. Még megvolt a jogászi állásom, amikor elvégeztem a Mod’ART stylist szakát. Amióta az eszemet tudom szerettem öltözködni, vásárolni, másoknak tanácsokkal segíteni, és vágytam arra is, hogy kreatív dolgot csinálhassak. Egyetemista koromban gondolatban gyakran “átalakítottam” a szemináriumvezetőimet, néztem őket, hogy egy kicsit több tudatossággal és odafigyeléssel mennyivel csinosabbak és szebbek lehetnének. De ha még messzebb megyek,  emlékszem 5-6 éves koromban minden héten divatbemutatót tartottam otthon, persze Anyukám nem volt annyira boldog, hogy kitapostam a magassarkúit. 🙂

Milyen problémával fordulnak hozzád leginkább az emberek?

A leggyakoribb az, hogy nem tudják mi illik hozzájuk, legyen szó színről vagy fazonról, illetve nem találják önmagukat; vagy éppen nincsenek tisztában vele, hogy mit viselhetnek pl. egy különleges alkalomra.

Mi mindenben tud segíteni egy stylist?

Személyi stylistként első körben egy mindenre kiterjedő és átfogó tanácsadást szoktam javasolni kezdésként, ahol megnézzük melyek az illető számára a legideálisabb színek (vagyis, hogy milyen színtípusba tartozik), szabásvonalak, melyik a hozzá legközelebb álló stílus. Javaslok nekik márkákat, tervezőket, és egyáltalán egy irányvonalat, amit követni tudnak. Egy ilyen tanácsadás alkalmával beszélünk ideális hajszínről és sminkszínekről is. Általános tapasztalat, hogy már ezen pár óra alkalmával annyi információval gazdagodnak önmagukról, hogy sokszor jegyzetelnek, fotóznak, és olyan visszajelzéseket kapok, miszerint nekem köszönhetően teljesen megváltozott az életük: magabiztosabbak lettek, tudatosan vásárolnak, és a párjuk is gyakrabban dícséri meg őket. Az ilyen levelek miatt érdemes csinálni. 🙂 Ezek azok a dolgok, amelyek engem is feltöltenek és motiválnak.
Amennyiben az ügyfél igényli, további lépésként átnézzük a gardróbját, majd segítek neki a vásárlásban is. Legújabb szolgáltatásként egyedi darabok készítésében is közreműködök.

Férfiak is szoktak tanácsot kérni vagy csak nők?

Azt tapasztalom, hogy a férfiak – egyelőre – kevésbé nyitottak, vagy nem érzik szükségét annak, (esetleg cikinek tartják), hogy segítséget kérjenek szakembertől. Persze van azért férfi ügyfelem is, de jóval nagyobb a hölgyek aránya.

Hogyan telik egy átlagos napod?

Minden napom teljesen más, nincs két egyforma. Sok energiát teszek a Facebook oldalamba, és a visszajelzések alapján nagyon jó úton járok, számomra fontos, hogy engem tükrözzön, a stílusomat, a személyiségemet, hogy “adjak” is egy kicsit magamból. Éppen ezért reggelente posztolok, igyekszem ezt napi rendszerességgel tenni. Ezután általában jönnek hozzám színtípus vagy stílustanácsadásra és a délutánt meg sokszor egy közös shoppinggal töltöm. Este jöhet a levelekre való válaszolás, időpont egyeztetés adminisztrációs dolgok, stb.

Melyik részét szereted leginkább a munkádnak?

Azt, hogy emberekkel foglalkozhatok, akik legalább annyit adnak nekem, mint én nekik. Több munkakapcsolat már-már baráti kapcsolattá alakult, hiszen óhatatlanul sok személyes információt osztanak meg velem, ellátogatok az otthonukba, látom őket fehérneműben stb., azt hiszem, ez valahol egy mély bizalmi viszony. A másik számomra nagyon fontos dolog az, hogy a velem töltött idő hatására boldogabbak, csinosabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, ez az amiért dolgozom. Számomra mindig nagy boldogság, ha ilyen nőt látok az utcán.

Mi az, ami kikapcsol, hogyan szoktál feltöltődni?

Ha szabadidő, akkor három nagy szerelem van az életemben: az első a jóga, immár jópár éve rendszeresen gyakorlok, ami nemcsak fizikai, hanem mentális síkon is nagyon sokat ad nekem. A másik a bor, a borkóstolás, a párommal gyakran esténként egy palack bor és néhány finom falat mellett osztjuk meg egymással a nap történéseit. A harmadik dolog pedig, amiből sosem elég, az utazás, imádok más kultúrákat, embereket és gondolkodásmódot megismerni, mindez rengeteget tud formálni egy emberen, a másikhoz való hozzáállástól kezdve a nyitottságon át az elfogadásig.

Melyik utazásod volt a legemlékezetesebb és miért?

A legemlékezetesebb az egy hosszabb külföldön tartózkodás volt. Szerencsés vagyok, hiszen többször volt lehetőségem Párizsban élni huzamosabb ideig. A legelső alkalommal mindössze 18 éves voltam, és azt hiszem, nagyon sokat formált rajtam, az ízlésemen, a mai napig csodálattal nézem a franciák önbizalmát, magabiztosságát, öntudatát és persze kifogástalan stílusérzékét. Minden amihez nyúlnak, az “egyben van”, a kevesebb sokszor több szabály rajtuk különösen megfigyelhető, hisznek a természetességben, a természetes szépségben. Előző életemben biztosan francia lehettem… 🙂

Hová utazol legközelebb?

Legközelebb Vietnámba utazunk néhány hét múlva, nagyon várom már, egy teljesen más kultúra, más világ, izgalmas lesz, abban biztos vagyok!

Hogyan képzeled el magad 5 év múlva?

Boldog feleségként és anyukaként, aki imádja amit csinál és immáron saját üzletében segíti ügyfeleit.

Ha kedvet kaptatok Ti is egy személyes tanácsadásra vagy netán egy workshopra, keressétek Angélát a ColourMyStyle Facebook oldalán ITT.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Dizain Facebook oldalához IDE KATTINTVA, az Instagramon pedig @zaiviki_dizain néven találsz.